Најновије

Док Путин на Криму слави Порошенко у Кијеву прети

Председик Русије Владимир Путин у понедељак је заједно са грађанима Крима празновао пету годишњицу повратка тог полуострва матици земљи. И док се на Криму славило и отварали се нови привредни објекти, у Украјини су председнички кандидати за изборе који ће се одржати 31. марта обећавали грађанима како ће ускоро вратити то полуострво.

Путин и Порошенко (Фото: РИА)

- Када су становници Крима 2014. одлучили да се врате Русији, знали смо да нас очекује велики посао - рекао је Путин који је присуствовао пуштању у рад две нове термоелектране, што би требало да обезбеди довољну количину струје на Криму. - Сада све иде по плану, па је и привреда подигнута.

Сада Крим производи 940 мегавата, колико је раније добијао из Украјине. Захваљујући свим новим и проширеним старим капацитетима, Крим ће производити довољно струје и за нову луку као и објекте око Кримског моста.

Пуном снагом у понедељак је прорадила Балаклавска термоелектрана као и Симферопољска и Тавричка. Оне су биле пуштене у рад у октобру прошле године, али од јуче раде пуним капацитетом.

Истовремено док је Путин правио инвентуру направљеног у минулих пет година, актуелни председник Украјине Петар Порошенко је самоуверено изјављивао да ће учинити све да се што пре Крим врати у Украјину и да Кијев није спреман на било какву закулисну трговину око тог полуострва.

Председник Крима Сергеј Аксјонов је одмах реаговао и казао да никакве опасности од Порошенкових претњи нема, јер Русија има на Криму снажније оружане снаге него Украјина на целој својој територији.

- Министарство одбране Русије направило је поуздани штит око Крима и зато је полуострво претворено у праву тврђаву - казао је Аксјонов.

Он је подсетио да се данас на Криму налазе најсавременији комплекси ПВО, затим средства противелектронске борбе, ракетни системи за заштиту од напада са мора. Значајно је појачана војноморска база у Симферопољу, на Криму се налази и авионска дивизија. Од 2014. Црноморска флота је добила шест подморница. На пловилима се налазе најновије крстареће високопрецизне ракете "калибар", које су се доказале у ратовању у Сирији.

Јуче се огласио и НАТО са позивом да Русија врати Крим. Војно све моћнију Русију ти позиви ни најмање нису узбудили. Тврдње руководства НАТО да је Русија пре пет година прекршила међународно право изазивају подсмех, јер су се грађани Крима на референдуму изјаснили са ким желе да живе. Осим тога, управо НАТО и њихов диригент из Вашингтона перманентно крше међународно право бомбардујући и ракетирајући разне земље.

За ЕУ Крим је Украјина

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је да је пре пет година Русија анектирала Крим и поновила да је за ЕУ Крим део Украјине и да неће признати то "кршење међународног права". ЕУ истиче своје јединство и посвећеност томе да Крим остане високо међу њеним приоритетима. Запад је осудио припајања Крима Русији и Москви увео санкције.

Руска војска објавила снимак тестирања подморнице „Бореј” . Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА