Најновије

ХРВАТИ СЕ НАСЛАЂУЈУ, СЛОВЕНИЈА У ШОКУ: Ево зашто је словеначки премијер одбио да говори на почетку заседања

Словеначки премијер Марјан Шарец одбио је понуду Европског парламента да се следеће недеље, на почетку његовог пленарног заседања, обрати и изнесе своје замисли о европској будућности, изненадивши тиме политичке колеге у земљи, а посебно словеначке посланике у Европском парламенту који сматрају да је пропустио велику прилику да промовише своју земљу и владу.

ЕУ (Фото: Риа)

Његова странка Листа Марјана Шареца (ЛМШ) рачуна да ће своје прве европарламентарце добити на мајским изборима за Европски парламент па је најмлађи председник словеначке владе до сада у поруци критичарима на друштвеним мрежама своју изненађујућу одлуку покушао да објасни, али није наишао на много разумевања.

"Мој говор у Европском парламенту пред нове европске изборе могао би се схватити као предизборни наступ, а они који ме сада критикују што сам одбио позив сигурно би ми пребацивали управо то да сам одлучио да говорим", написао је у реакцији на критике на друштвеним мрежама Шарец, и додао да верује да ће за његов говор у Страсбуру или Брислеу бити још прилика, посебно с обзиром да ће Словенија у другој половини 2021. године председати Европском унијом.

Критике с лева и десна

Због "корпе" Европском парламенту Шарец је доживио критике и с лева и с десна, а неки сматрају да је одбијањем направио велик гаф уместо да наступ за европском говорницом искористи за промоцију своје владе, али и земље и њених интереса у целини.

Словенска еуропарламентарка Тања Фајон из странке словеначких Социјалних демократа (СД), Шарецових савезника у влади, написала је тако да је Шарец пропустио велику прилику "да се Словенија чује".

Ту је прилику искористило већ 10 европских лидера, међу њима Ангела Меркел, Емануел Макрон, италијански и хрватски премијери па је одустајање Шареца да говори права штета, написала је.

Еурозаступник из редова Словенске сељачке странке (СЛС) Франц Богович казао је да не разуме представнике своје владе да пропуштају такве могућности наступа на европском паркету и да је по његовим информацијама одбио у Европском парламенту говорити и словеначки министар спољњих послова Миро Церар, наводно одмах након што је у Европском парламенту свој говор одржао хрватски премијер Андреј Пленковић.

"Уместо да суверено представе наше погледе на изазове који стоје пред Европском унијом, они се скривају, а Словенија и даље губи главне дипломатске битке", написао је Богович, алудирајући на словенско-хрватски арбитражни спор и могућност његове интернационализације.

Реаговао је и словенски еурозаступник Игор Шолтес, који припада групацији "зелених", те такође критиковао премијера због његове одлуке коју схвата као недостатак политичке мудрости.

"Оно што није било тешко за Ангелу Меркел, за Макрона, па на крају и за Пленковића, то је, чини се, тешко нашем Марјану Шарецу. То је била изгубљена прилика да се Словенију чује у Европи и да се чује што она мисли о европској будућности", навео је у реакцији на друштвеним мрежама Шолтес.

Огласио се и Јанша

Разумљиво, прилику за критиковање владе искористили су и Шарецу опозициони еурозаступници из редова Словеначке демократске странке (СДС) Јанеза Јанше.

Поруком на Тwиттеру огласио се и сам Јанша, иронично поручивши садашњем премијеру да ће углед његове странке у Бриселу и Страсбуру "сигурно подићи" Ирена Јовева, млада и политички сасвим неискусна новинарка једне словеначке комерцијалне телевизије, коју је Шарец ставио на прво место на листи осам кандидата своје странке за предстојеће европске изборе.

Неки словеначки медији, не наводећи изворе, наводе да је Шарецово одбијање позива да говори у Европском парламенту можда повезано с тиме да ту европску институцију води Антонио Тајани, који је политику, а и ширу публику у Словенији и Хрватској, дубоко повредио својим изјавама о "италијанској Истри и Далмацији",  али и каснијим медијским релативизирањем доба у којем је Италији владао фашистички диктатор Мусолини, због чега се Тајани касније морао опет извињавати и тумачити како је антифашиста и демократа.

Шиптари избацили Милов ДПС из власти. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Словенија и Србија – између СФРЈ и ЕУ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА