Најновије

НЕАКТИВНИМ ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА ПРЕТИ БРИСАЊЕ: Ко не излази на изборе, биће уклоњен

Министарство за државну управу и локалну самоуправу спрема измене и допуне Закона о политичким странкама. Значајна новина је да се оснивачи ослобађају трошкова за прибављање потврде да су уписани у јединствени бирачки списак и за оверу фотокопије личне карте заступника и потврде о његовом пребивалишту. Трошкови оснивача странке тако би били смањени за 3,1 милион динара, израчунали су у том министарству. Ипак, највише пажње изазива то што неактивним политичким странкама прети гашење и што из назива мора бити недвосмислено јасно да је реч о партији националне мањине.

Народна скупштина (Фото: Јутјуб)

Множење политичких партија заустављено је Законом из 2009. године. Десет година касније, у припреми су нова законска решења о политичким странкама. Ако буду усвојена, политичка партија која осам година не изађе на изборе биће избрисана из регистра странака.

"Уколико политичка странка не учествује у изборима, не ради у складу са статутом, нема састанке највиших органа, не усклађује акте или уопште не поступа у складу са законом, то је сигурно један од разлога које би требало размотрити за брисање", објашњава Ивана Антић, помоћник министра за државну управу и локалну самоуправу.

Бојан Клачар из Цесида сматра да то може да буде корисно и за саме странке.

"Сви они људи који имају жељу да се баве политиком мораће да ураде много ствари како би дошли до људи, како би се формирали одбори. То може бити и корисно за њих зато што процес прикупљања потписа значи да ви већ на неки начин изградите сопствену мрежу", указује Клачар.

Међутим, др Срђан Богосављевић из агенције "Ипсос Адрија" тврди да ће се, ако Законом буде уређено само брисање, а не буде никаквих измена на плану коалиција, тај број странака мало смањити.

Цензус од пет одсто не пређе никад више од пет странака, а странка која пређе пет процената може да окупи и више од десет партија коалиционим удруживањем.

"И то на крају испадне неко нерепрезентативно друштво у односу на бирачко расположење народа јер народ није гласао за те мале странке. Има малих странака у парламенту које никада нису биле самостално на изборима", наводи Богосављевић.

Сматра да је важно да гласачи знају шта се од које странке може очекивати, али каже и да грађани стално траже новине на политичкој сцени.

"Појавио се неки Бели, који је правио само представу од избора и добио је приметан број гласова. Појаве се неки људи, добију гласове па нестану, појави се неки покрет па нестане, постоји нека глад према новим играчима и то ствара неку наду, али тешко могу да се пробију и често више сметају опозицији него власти", напомиње Богосављевић.

Предвиђено је и да се у називу странке националне мањине недвосмислено мора навести да је реч о политичкој странци националне мањине.

Познато је да се партија НОПО – ниједан од понуђених одговора – декларисала као национална влашка странка, а Републиканска странка као партија мађарске националне мањине.

Регистровано је 113 партија, од тог броја 68 мањинских странака.

Ко постаје нови лидер опоѕиције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Закон о политичким странкама

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА