Најновије

ДАНАС СУ ВЕЛИКЕ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ! Верници, ово обавезно испоштујте, у супротном...

Српска православна црква и верници обележавају данас Велике (зимске) задушнице, као знак сећања на све преминуле. На овај дан се посећују гробља и прислужују свеће на гробовима најближих и у храмовима.

Гробље (Фото: Јутјуб)

Црква је прописала посебне дане – Задушнице, и то четири пута годишње, када се посебно моли за покој душа преминулих. Зимске задушнице су у суботу, пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

У црквама се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се прислужују свеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито – кољиво, које подсећа на Христове речи да “зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости Сунца”. Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха. Свећа је симбол светлости Христове која треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих.

Светогрђе! НАТО војници испред Грачанице починили велики грах! Погледајте ОВДЕ шта су урадили.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велике зимске задушнице

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА