Најновије

ШОК ОТКРИЋЕ КИНЕСКИХ НАУЧНИКА: Постоје два типа коронавируса! Саудијци затварају Меку, Италија школе и факултете

У свету је од коронавируса оболело укупно 92.000 људи у 70 земаља, а до сада је 3.200 људи подлегло инфекцији.

Корона вирус (Фото: Јутјуб)

Суоснивач Епла Стив Вознијак објавио је на свом Твитер профилу да постоји могућност да је управо он тзв. "нулти пацијент" заражен коронавирусом у Америци. 

Написао је да се његова супруга обратила лекарима у понедељак јер кашље и сумња да је заражена коронавирусом, те да је могуће да су обоје нулти пацијенти јер их нису тестирали по поврату из Кине почетком јануара. Више прочитајте ОВДЕ.

Лувр поново отворен

Музеј Лувр отворен је данас пошто је три дана био затворен због забринутости од ширења коронавируса. Радници Лувра, забринути за властиту сигурност, спречили су отварање музеја у недељу и од тада је он био затворен. 

Међутим, данас је договорено да се они врате на посао и музеј поново ради.Руководство је представило низ нових мера како запослени били заштићени од заразе.

Корона затвара Меку: Забрањена муслиманска ходочашћа

Саудијска Арабија је забранила је својим становницима муслиманско ходочашће у Меки због страха од ширења коронавируса. Ово је данас објавила државна саудијска новинска агенција, позивајући се на извор из тамошњег Министарства спољних послова. Није наведен временски оквир колико ће забрана трајати. 

Саудијска Арабија је прошле недеље затворила света исламска места за стране ходочаснике због коронавируса.

Италија затвара све школе и универзитете

Италијанске власти одлучиле су да затворе школе и универзитете широм земље до средине марта у покушају да обуздају ширење коронавируса. Влада је затворила школе и универзитете у најгоре погођеним областима у северној Италији пре 10 дана и ставила под карантин неколико градова у епицентру епидемије. 

Међутим, зараза се проширила и умрло је најмање 79 људи, а заражених је више од 2500, преноси Ројтерс.

Шок откриће научника: Постоје два типа коронавируса!

Научници у Кини који проучавају пореко епидемије новог коронавируса пронашли су два његова главна типа који могу бити узрочници инфекције. Како се наводи, агресивнији тип коронавируса има удео у епидемији у Вухану од 70 одсто, а 30 одсто потиче од слабијег типа вируса. 

Истраживачи са Универзитета у Пекингу и Института Пастер у Шангају, нагласили су да су до података дошли користећи лимитиране узорке, те да би требало урадити обимнију студију како би се утврдило како је епидемија почела. Више прочитајте ОВДЕ.

Заражен и потпредседник Ирана

Потпредеседник Ирана Ешак Јахангири заражен је коронавирусом и тренутно је на лечењу, јавио је портал ИранWире, позивајући се на "информисане изворе". 

До сада је неколико иранских званичника и посланика заражено коронавирусом, а у понедељак је преминуо Мохамед Мирмохамади (71), члан саветодавног тела иранског врховног вође Алија Хамнеија. У Ирану су од коронавируса преминуле 92 особе, а 2.922 су заражене.

Коронавирус стигао у Брисел

Службеник Европске агенције за одбрану, који је боравио у Италији, заражен је коронавирусом, потврдила је Европска комисија.

Службеник Европске агенције за одбрану, базиране у Бриселу, тестиран је позитивно на ЦОВИД19 након што се вратио са службеног пута у Италији. То је до сада први потврђен случај у Бриселу, а Европски парламент је до сада једина институција која је превентивно затворила врата за посетиоце. 

Пјонгјанг ублажио мере уведене због коронавируса

Министарство спољних послова Северне Кореје информисало је стране дипломате да се делимично ублажавају мере уведене због коронавируса и најавило да ће неке радње поново бити отворене за пословање, саопштила је данас руска амбасада у Пјонгјангу, на свом Фејсбук налогу, преноси ТАС.

ВУХАН: У болницама све већи број празних кревета

Доктор Ду Бин који ради на одељењу интензивне неге у Вухану, граду који се налази у епицентру кинеске епидемије коронавируса, рекао је да је у појединим болницама све већи број празних кревета након што је велики број пацијената са вирусом отпуштен.

Ду је, ипак, додао да увек постоји могућност новог пораста броја случајева, преноси АП

Први смртни случај у Ираку

У Ираку је потврђен први смртни случај од заразе коронавирусом. Ради се о 63-годишњем мушкарцу.

Коронавирус стигао у Аргентину

Коронавирус је у уторак стигао и до Аргентине, где је потврђен први случај заразе. У питању је 43-годишњи држављанин Аргентине који је 1. марта допутовао из Италије.

Руске власти забраниле извоз маски

Руска влада је због ширења коронавируса изрекла привремену меру забране извоза, неких медицинских производа и опреме, укључујући заштине маске и анитивирусне лекове, која ће важити до 1. јуна. Забрану је потписао премијер Русије Миахил Мишустин.

У Индији 16 Италијана заражено

Шеснаест италијанских држављана у Индији заражено је коронавирусом, саопштио је министар здравља у Њу Делхију.

Италијани који су позитивни на коронавирус налазе се у западној савезној држави Радзастан, пренео је Ројтерс. У Индији је коронавирусом укупно заражено 28 особа.

Број оболелих ван Кине

У Јапану је 990 људи инфицирано коронавирусом, до сада је преминуло 12, а највећи број случајева је са крузера Дајмонд Принсес. Званични подаци за Иран су 2.300 оболелих, 77 са смртним исходом, а у САД, на данашњи дан је регистровано 125 случајева и девет преминулих.

У Јужној Кореји је регистровано 5.300 случајева, а 33 је подлегло инфекцији.

Од европских земаља, у Италији је највећи број оболелих, укупно 2.500 и 79 који су до сада подлегли болести. У Француској 212 случајева, Немачкој 203, Шпанији 165, Швајцарској 58, Великој Британији 51, Норвешкој и Шведској по 30.

Према подацима Ворлдметера, у евопским земљама, од јуче нису евидентирани случајеви новооболелих, нити нови случајеви са смртним исходом.

Светска банка даје 12 милијарди долара помоћи због вируса

Светска банка издвојила је 12 милијарди долара за пакет хитне помоћи како би помогла земљама погођеним корона вирусом да ублаже економске последице епидемије.

Председник Светске банке Дејвид Малпас рекао је да још увек има "пуно непознаница" по питању ширења вируса и да ће можда требати "много више" новца, преноси Ројтерс.

Светска здравствена ситуација саопштила је да је у свету потврђено укупно 90.893 случаја коронавируса, а да је 3.110 људи умрло. Највише оболелих је у Кини, преко 80.000, док је у другим земљама заражено више од 10.500 људи.

У последња 24 часа у Кини је пријављено 129 случајева, што је најнижи број случаја од 20. јануара, саопштила је СЗО. У Кини је од последица вируса преминуло нешто мање од 3.000 људи, а изван ње још 166.

Случајеви коронавируса потврђени су у више од 70 земаља. После Кине, највише случајева је потврђено у Јужној Кореји, Ирану и Италији. У 122 земље није пријављен ниједан случај.

Суоснивач Епла Стив Вознијак објавио је на свом Твитер профилу да постоји могућност да је управо он тзв. “нулти пацијент” заражен корона вирусом у Сједињеним Америчким Државама.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА