Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": 100.000 налепница грађани лепили "Улицама лажи Александра Вучића" (ВИДЕО)

Окупљање грађана на тринаестом протесту "1 од 5 милиона" у Београду почело је, као и сваке суботе, на платоу испред Филозофског факултета. Одатле су кренули у шетњу, а пре тога, окупљенима се обратила Марија Лукић, жртва сексуалног узнемиравања председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке.

Протест у Београду, теразијски тунел (Фото: Фејсбук/принтскрин)

Окупљање грађана на тринаестом протесту "1 од 5 милиона" у Београду почело је, као и сваке суботе, на платоу испред Филозофског факултета. Одатле су кренули у шетњу, а пре тога, окупљенима се обратила Марија Лукић, жртва сексуалног узнемиравања председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке.

- Добро вече добри људи, ја сам Марија Лукић која је била злостављана од стране председника општине Брус. Ја сам та која није хтела то да трпи. Ја сам та која ће по правду ићи до Стразбура. Не знам да ли сам храбра, али знам да нисам сама. Жао ми је што ме не познајете као паметну жену, као посвећену мајку већ сте ме овако упознали. Колико Марија још знате, колико је још Јутки у Србији... Није довољно што је Јеличић на силу поднео оставку, мора кривично да одговара. Ово није политика, ово је борба за живот и правду, ја нисам политичарка већ дете које је рекло "лажни цар Јутка је го". Ово је борба за све Марије у Србији, хвала вам што ме подржавате - рекла је Марија Лукић.

Осим ње, говорила је и самостална посланица Мариника Тепић.

- Ослободићемо ову земљу од вас који сте нас заробили и знаће се ред. Нећемо стати. Слобода је неприкословена и истина је лековита. Ја шетам овде за слободу, за слободне изборе, медије и шетаћу док им не видим леђа. Нећу стати. Живела слободна Србија - навела је Мариника Тепић.

- Још једном протестном шетњом тражимо отету слободу, отету безбедност и достојанство - поручили су организатори пре него што је колона кренула.

Планирана рута протестне шетње након говора је: Плато испред Филозофског факултета – Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића – Поп Лукина – Бранкова – Теразијски тунел – Светогорска – Таковска – Трг Николе Пашића.

Организатори су најавили да је тема овонедељног протеста у Београду "Улицама лажи Александра Вучића" као и да су у складу са тим припремили 100.000 налепница са "лажима" председника државе, које ће грађани лепити улицама којима се буде пролазило током протестне шетње.

Организатори су замолили учеснике протеста да налепнице не лепе на аутомобиле и излоге радњи.

"Приватна својина наших суграђана нама није мета. Мета су нам улице које су узурпирали припадници диктаторског режима, и у складу с тим ми ћемо им, као и до сада, одговорити!", навели су организатори.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић. Прошле суботе додат је и захтев за смену министра здравља Златибора Лончара.

Прочитајте ОВДЕ како је протекао нови протест у Ценој Гори против Ђукановића.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА