Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Тајна смртоносних дронова - Берлин не жели да зна шта се ради у Рамштајну? (ВИДЕО)

Да ли се са територије Немачке управља америчким беспилотним летилицама које на другом крају света, нпр. у Јемену или Сирији, убијају људе? Немачка влада као да уопште не жели да зна шта се то дешава у бази Рамштајн.

Рамштајн база (Фото: Јутјуб)

Наредба – клик – смрт!? У Немачкој су у току два судска процеса о смртоносним нападима беспилотним летилицама. Тужбу против Савезне Републике Немачке подигла су два Јеменца и један Сомалијац. Они су, како наводе, изгубили чланове својих породица у нападу америчких беспилотних летилица у њиховим домовинама, а нападима је, наводно, управљано из америчке војне базе Рамштајн. Због тога они сматрају да је одговорна – Немачка.

Војна база Рамштајн налази се у близини Кајзерслаутерна у покрајини Рајнланд Пфалц. Према наводима на интернет-страници те базе, ту у околини живи више од 54.000 Американаца: војника, чланова њихових породица, пензионера… То је дакле највећа америчка војна база ван САД.

Чвориште, али за шта?

Рамштајн се пре свега користи као чвориште за транспорте америчке војске. Међутим, о томе шта се још догађа у бази знају само тамошњи шефови. Из Рамштајна стиже веома мало информација.

Зато се дуго чекало на бар неке детаље о евентуалној координацији акција беспилотних летилица из Рамштајна. Године 2016. је Михаел Рот, државни министар у Министарству спољних послова Немачке, известио Бундестаг о следећем: САД су пренеле Министарству спољних послова да се база у Рајнланд Пфалцу користи као телекомунукациона релејна станица за трансфер података са беспилотним летилицама.

То у суштини значи следеће: сигнали се аутоматски примају и прослеђују даље. Марсел Диков, стручњак за безбедносно-политичка питања при берлинској Фондацији за науку и политику, сматра да „ти сигнали највероватније стижу путем оптичких влакана из САД“ и да се онда сателитом прослеђују даље беспилотним летилицама. „Даље оперативне функције нису јасне“, каже Диков.

„У складу са законом“

Дистанца је превелика да би било могуће из САД управљати беспилотним летилицаma у Пакистану, Авганистану или Јемену. Због тога су Американци упућени на војну базу Рамштајн како би податке одатле проследили до циља. Поред тога, како је у свом извештају навео државни министар Рот, америчко војно особље у Рамштајну „планира и надгледа ваздушне операције, а касније их и процењује“.

Све до Ротовог извештаја немачка Влада инсистирала је на томе да „нема сазнања“ о операцијама САД из Рамштајна. Као и Рот, и портпарол немачке владе наглашавао је, и то више пута, да беспилотне летилице нити полећу, нити се њима управља из Рамштајна. То исто је и сада Министарство спољних послова одговорило на питање Дојче Веле.

Уз то, портпарол немачке владе претходних година више пута је указивао на гаранције САД да се активности у њиховим војним базама у Немачкој „спроводе у складу с важећим законом“. То је поново потврдило и Министарство спољних послова: „Ми смо у сталном контакту с нашим америчким партнерима када је реч о политичким, војним и правним питањима америчких снага у Немачкој. То подразумева да САД у својим активностима у Рамштајну, као и у читавој Немачкој, поштују немачко право“, наводи се у одговору. Све то иначе прописује и Члан 2 Статута НАТО који се односи на распоређивање трупа.

Опасност за трансатлантске везе

За Марсела Дикова ипак је јасно следеће: немачка влада уопште не жели тачно да зна шта се то дешава у Рамштајну. „Трансатлантске везе не би требало да се погоршавају“, каже експерт. „Антитерористичка борба увек је била спорна тема, а Немачка нити може, нити жели да подржи све сегменте америчке анти-терористичке борбе“, каже Диков. Због тога је, сматра, влада до сада избегавала да унесе више светла у мрак – слично као у случају Комисије за испитивање случаја Сноуден.

За Организације за заштиту људских права као што је Амнести интернешенал све је јасно: на основу сазнања да се координација напада беспилотним летилицама обавља из Немачке, влада у Берлину у ствари подстиче деловање САД. „Та подршка, с обзиром на најаву америчког председника Трампа да ће програм беспилотних летилица бити даље развијан, добија на све већој важности“, наводи се у прошлогодишњем саопштењу Амнести интернешенала. У то време је та организација објавила и своју анализу о улози европских држава у америчком коришћењу беспилотних летилица. Немачка влада, наводи се у том документу, не предузима довољно активности како би била сигурна да не пружа помоћ у нападима беспилотним летилицама које нису у складу с међународним правом.

Суд очекује „мамутски процес“

Да ли ће судски поступак који су покренули Јеменци и Сомалијац донети нека нова сазнања? То не може са сигурношћу да процени ни стручњак Марсел Диков. „Не видим да се протеклих година нешто променило у држању немачке владе“.

Судија који руководи тим поступком у Минстеру оцењује да је пред судом тежак, мамутски процес. Ни Уставни суд Немачке, ни Савезни управни суд до сада се, како је рекао, „нису бавили случајем којим има такве констелације.“

Ваздухопловне снаге САД-а траже потенцијалне извођаче радова како би створили ваздушне циљеве који имитирају "непријатељске авионе", известила је РТ, позивајући се на релевантни документ. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА