Најновије

ДРАМАТИЧНО! КАРАЏИЋ ХОЋЕ ДА СЕ ОТРУЈЕ?! Озбиљна паника у Хашком трибуналу!

Изрицање коначне пресуде Радовану Караџићу биће данас, по наређењу судија, преношено са чак пола сата закашњења. У Хагу сумњају да би бивши председник РС могао да покуша самоубиство.

Радован Караџић у судници (Фото: ICTY)

Хашки суд је у великој паници уочи данашњег изрицања коначне пресуде Радовану Караџићу. У Хагу, наиме, страхују да би бивши председник Републике Српске могао да покуша самоубиство, и то пред камерама током преноса изрицања пресуде.

Суд у Схевенингену јуче је саопштио да ће читање пресуде Караџићу, по наређењу судија, бити преношено са чак пола сата закашњења! То ће, како је речено, бити урађено из “оперативних разлога”. Хашке судије су строго забраниле директан ТВ пренос из зграде трибунала, а пронела се информација да је секретаријат суда добио дојаву да би Караџић могао да покуша самоубиство слично оном које је пре годину и по дана починио хрватски генерал Слободан Праљак током читања пресуде?!

Подсетимо, Праљак је 29. новембра 2017. године после осуђујуће пресуде рекао: "Не признајем вашу пресуду, Праљак није крив", после чега је попио цијанид и недуго потом умро. Хашки суд је јуче у свом саопштењу навео да читање другостепене пресуде Караџићу почиње у 14 часова.

- Изрицање правоснажне пресуде по жалбама хашког оптуженика Радована Караџића, заказано за 14 сати, биће преношено са 30 минута закашњења. Било какво снимање преноса уживо унутар зграде строго је забрањено из оперативних разлога. Акредитовани представници средстава јавног информисања који желе да снимају изрицање пресуде то могу учини из медијског центра у згради 'Ворлд форум' или из ауле (дворишта) зграде, одложено 30 минута - наводи се у саопштењу Хашког суда, без било каквих других појашњења.

Коментаришући ове наводе, адвокат Тома Фила, који је својевремено пред Хашким судом заступао Слободана Милошевића, каже да тешко може поверовати у информације о Караџићевим самоубилачким намерама.

- Радован Караџић није човек који би самоубиством одустао од борбе. Он је у праву и бориће се до смрти за истину. Шта год да се деси, не може нас много изненадити. Хашки суд је антисрпски суд, то је већ пуно пута доказано, и све је могуће. Важно је само да Караџић не одустане од борбе за истину, па ће ствари кад-тад доћи на своје - истиче Фила.

Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ и бивши председник РС, наглашава да у Бањалуци нико нема поверења у Хашки трибунал.

- Негде, ипак, верујем да је могуће да победи нека правда. Да ли је Караџић донео неку одлуку да се негде нападну цивили? Није! Ипак, оптужба о командној одговорности изгледа важи само за Србе. Велико неповерење у Хашки суд које постоји у Републици Српској само је ојачано тиме што се чује да су нестали, односно да су склоњени неки докази. Лично не верујем у исправност тог суда. Није испунио своју мисију да својим одлукама обезбеди основу за помирење. Немогуће је да је само једна страна крива. Оптужено је политичко и војно руководство РС, а ратни командант Сребренице Насер Орић, о чијим су зверствима снимани и филмови, ослобођен је - подсећа Додик.

Прочитајте ОВДЕ Караџићеве речи уочи пресуде.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Радован Караџић у судници Хашког трибунала

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА