Најновије

ГЕНЕРАЛИСИМУС: Књига која је ракринкала историјске фалсификате о Стаљину

У МЦ Одбрана у Дому војске у Београду представљена књига "Генералисимус" руског писца и официра, Владимира Карпова, о Стаљину. Књигу је објавила издавачка кућа Информатика. На представљању су говорили директор издавачке куће, Славољуб Качаревић, писац предговора Слободан Рељић, социолог Слободан Антонић и историчар Алексеј Тимофејев.

Промоција (Фото: МЦ Одбрана)

Аутор је преминуо 2010. године, а био је совјетски официр, па дисидент, па најзад поново официр, који је током свог ранијег живота имао амбивалентан однос према Стаљину, али се касније приклонио Стаљиновој доктрини и начину управљања Совјетским савезом. 

Књига је врста Стаљинове војне биографије, аутор преплиће и друге важне теме и догађаје из Стаљиновог, али и из живота Совјетског савеза. Представљени су разни периоди Стаљиновог живота, његови успони и падови, његова посвећеност држави и друштву. Стварање Совјетског савеза и његов опстанак се повезују са Стаљиновом каријером, сматра се да је распад Совјетског савеза почео полако након Стаљинове смрти, а однос према Стаљину се може сматрати и односом према Совјетском савезу.

Говорници сматрају да је аутор подробно истраживао Стаљинов живот и да је ово истраживање важно, посебно због многих лажних историја и произведених докумената, како би се према Стаљину утврдио неки жељени однос. 

Слободан Рељић и Слободан Антонић су говорили и о Стаљиновој улози и односу према њему у Србији и српској историји – како је Стаљин од хероја постао непријатељ. Алексеј Тимофејев сматра да је специфичност савремене Русије у томе што је Стаљин доживео праву рехабилитацију код народа, а не и код руских елита. 

У књизи се обрађују разни периоди Стаљиновог и живота Совјетског савеза, из перспективе другачије него што је била уобичајена у Србији, након што је Стаљин од хероја постао непријатељ. Карактеристично је да, ипак, сви имају неки однос према Стаљину и да је у разним периодима 20. века долазило и до фалсификовања многих података и догађаја, везаних за Стаљинов живот и положај. Деведесете године прошлог века су биле врхунац критике, неутемељене критике и фалсификата у вези са Стаљином и његовим животом. Сада се зна да су још Немци током другог светског рата, такође, сачињавали разне документе-фалсификате, како би утицали на токове и исход рата. Након отварања разних архива, установљена су разна кривотворења историје о којима аутор Владимир Карпов пише и покушава да разобличи наметнута разумевања појединих периода Стаљиновог живота. 

Књига Генералисимус је важан извор информација и материјала, до кога је аутор дошао истражујући, како аутентичне, тако и кривотворене историјске изворе. Аутор Стаљина сматра једном од најзначајних фигура руске историје, без обзира на све друге значајне људе, које Русија има. Стаљин је на својеврстан начин показао како би се требало управљати државом, како у периодима мира, тако и у периодима натегнутих међународних односа и рата. 

Ултиматум Меркелове Србији због Косова погледајте ОВДЕ.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Домагој Маргетић о крвавим балканским милијардама.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА