Најновије

Мима Караџић у "Феликсу" премијери Звездара театра и режији Дарка Бајића

Конференција за новинаре поводом премијере представе „Феликс“ одржана је данас у Звездара театру. Представа је настала по роману Владимира Кецмановића, у адаптацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, који је и редитељ представе.

Глумци у представи (Фото: Јаков Симовић)

Конференцију за новинаре отворио је директор Звездара театра Душан Ковачевић. Он каже да му је веома драго што су, у последњих годину дана, на сцену овог позоришта постављена два романа Владимира Кецмановића. Као што је представа „Осама-Касаба у Њујорку“ била успешна, тако се нада да ће бити успешан и „Феликс“.

„Кецмановић је овде постао домаћи писац, јер је његова проза јако погодна и прилагодљива за позоришна извођења, има одличан дијалог и увек је заснована на доброј причи, што је нешто што је изузетно важно за добру представу. Прича има једну скоро трилер основу и није добра за препричавање, као што у трилеру не би било добро да се зна ко је убица“, каже Ковачевић.

Писац романа „Феликс“ Владимир Кецмановић је открио да је до идеје за ову причу дошао тако што је чуо за пензионера преваранта који је наводно мењао стан у Београду за одговарајући стан у унутрашњости. Тај човек представљен је у лику Феликса, коме једног дана у стан, са пиштољем у рукама, долази син, за кога није знао да постоји. Тако почиње ова прича.

Аутор драматизације Коста Пешевски каже да ће публици бити веома занимљива палета жанрова који су присутни у овој драми. 

„Феликс је прича о двојици превараната који у превару улазе из различитих мотива. За једног је то нека врста побуне против система, док је за другог то начин да у свој живот доведе оца кога никад није имао. То је оно што та два лика на неки начин чини супротним, што их сукобљава јер један преваром жели да се потпуно отуђи од друштва, а други да се интегрише у то друштво“, каже Пешевски.

Ово је други роман Владимира Кецмановића који у Звездара театру поставља редитељ Дарко Бајић. Он каже да су му приче Владимира Кецмановића веома инспиративне, јер се његови јунаци за своје циљеве боре до последњег даха.

Глумац Милутин Мима Караџић тумачи насловну улогу Феликса. Он је у Звездара театру до сада глумио у три представе, последњи пут пре чак 15 година.
„Све што сам играо у овом позоришту имало је преко 100 извођења. Овде је добра атмосфера. Рад на представи је био веома занимљив, упознао сам ове младе људе који су стварно даровити и направили смо добру екипу“, каже Милутин Мима Караџић.

Сина преваранта Феликса у представи тумачи глумац Филип Хајдуковић.

„Јако сам захвалан што је Дарко Бајић успео да ми пренесе осећај слободе који постоји у овом позоришту. То ни у једном процесу до сад нисам имао, осећај да може да се проба све. Мислим да је то јако битно за младог глумца и зато сам уживао. Што се тиче мог лика, ја сам та прошлост са пиштољем о којој је говорио Владимир Кецмановић“, каже Хајдуковић.

О свом лику говорио је и глумац Марко Гверо.

„Играм архетипа повратника из Немачке, гастарбајтера који је цео свој живот испланирао, вратио се и изградио породичну империју и држи чврсту традиционалну идеју о очувању породице. Све док му се Феликс не умеша у живот“, каже глумац Марко Гверо.

У представи играју још и Андријана Оливерић, Милена Дамњановић и Никола Цветковић.  Најмлађи члан екипе, глумац Никола Цветковић, кроз свој лик представља захтеве и карактеристике млађе генерације.

„Ми смо на интересантан начин представили како та генерација изгледа данас, односно како би могла да изгледа у будућности и шта нам прети ако нешто не предузмемо поводом тога“, каже Цветковић.
Премијера представе је заказана за 22. март. Прве репризе ће се играти 23, 29. и 30. марта у Звездара театру.

Прочитајте ОВДЕ када је премијера “Нечисте крви” у Народном позоришту.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мима Караџић: Код нас су звезде новокомпоновани певачи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА