Најновије

Хил захтева од Србије да саопшти да ли је на страни Запада или на "ничијој земљи"

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да Србија треба сама да одлучи да ли ће увести санкције Русији, али да мора да заузме јасну позицију на чијој страни жели да буде - на страни Запада или на, како је рекао, "ничијој земљи".

Коментаришући то што Србија није увела санкције Русији, Хил је навео да не може да утиче на ту одлуку, као и да Београд треба да заузме јасну позицију као што је имала у УН када је у питању "руска агресија".

"Србија зна шта треба да ради и мислим да треба да има јасну позицију као што је имала у УН када је у питању руска агресија", казао је Хил на ТВ К1.
Додао је да Србија треба да буде на страни Запада, те да има утисак да већина Срба то разуме.

Када је реч о санкцијама Русији које су увеле европске земље, Хил истиче да су се многе мале земље придружиле санкцијама не да би промениле политику Русије, већ су схватиле да морају да имају заједнички став да не подржавају "руску агресију".

"Разумеле су значај потребе да буду заједно и да буду јасне у погледу свог става", казао је он.

Коментаришући утицај страних амбасада на унутрашњу политику Србије, Хил каже да је посао амбасада да своје централе известе о ономе што се дешава у некој земљи, али да се не мешају у унутрашња питања.

Хил истиче да се никада није мешао у унутрашњу политику Србије јер се она тиче живота народа који гласа и бира своје политичке лидере.

"Унутрашња политика Србије је ствар Срба, ја овде не гласам, а на Србима је да сами бирају своје лидере, имају своје расправе у Скупштини, то нема везе са мном, мој посао је да пажљиво слушам и да разумем шта се дешава, ту и тамо да нешто предложим", навео је Хил.

На питање да ли Русија и руска амбасада имају утицај на унутрашњу политику Србије, Хил наводи да не може да говори о томе и додаје да је "страшно оно што је Русија урадила свом суседу".

"Постоји дуга историја између Србије и Русије, историја која их повезује на много начина, али Србија мора сама да одговори на питање где жели да буде - да ли на Западу или на ничијој земљи", казао је Хил.

ПОВЛАЧЕЊЕ ЈЕ БИЛО САМО ВАРКА: Украјинци довукли нове снаге - крећу у контраофанзиву?

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА