Најновије

Сећате се брда које се срушило у Грделици? Ево када је крај радова

На Коридору 10 кроз Грделичку клисуру почела је монтажа носача на Галерији 2 десне цеви, испод брда које се прошле године обрушило.

Грделица (Фото: Јутјуб)

Крај свих радова на грделичкој деоници очекује се крајем априла након чега ће бити спремна за пролазак првих аутомобила.

Директор сектора за управљање и изградњу у Коридорима Србије Александар Сенић каже да осим радова на овој Косини (2 ) у Грделичкој клисури, који ће, каже, бити завршени до 15. априла, завршавају се радови и на Косини 6, потпорној конструкцији М2 као и у тунелу Предејане И Манајле. 

“На Косини 6 се изводе радови на завршном слоју асфалта, а на конструкцији М2 се завршавају шипови и анкери, док у тунелу Манајле приводимо крају асфалтирање. 

Очекујемо да ће до краја ове недеље бити завршени сви радови на Косини 6 , да ће до краја следеће недеље бити завршени сви асфлатерски радови у тунелу Манајле, а да ће на потпорној конструкцији М2 сви радови бити завршени до краја месеца”, каже Сенић. 

Након завршетка радова на Косини 2 где се данас монтирају носачи на галерији, следе грађевински радови на коловозној конструкцији која се налази испод овог “тунела” у дужини од око 250 метара. 

“И тиме ће око 15. априла бити завршени сви грађевински радови на траси аутопута кроз Грделичку клисуру”, каже Сенић.

Након ових радова, постављања електромашинске опреме у тунелима Предејане и Манајле до краја априла, Сенић очекује да ће траса овог аутопута бити спремна за пуштање у саобраћај. 

Данашњим радовима на галерији претходило је уклањањање велике количине земље са брда које се прошле године обрушило. План је, каже, да се након завршетка монтаже стубова на галерији, на њу постави масивна бетонска плоча преко које ће ићи слоз земље, а како би се учврстила цела косина под брдом. 

Ти радови могу, објашњава, да се обављају након пуштања ове трасе за саобраћај. 

Радник на овој деоници, тесар и армирач Дејан Џонић, каже да је на градилишту већ годину дана те да са колегама ради свакога дана, а понекад, када је то потребно и недељом, како би се радови завршили у року. 

Његов шеф, Осман Касић из фирме Интеграл инжењеринг која руководи грађевинским радовима на овој деоници, објашњава колико су комплексни радови који се изводе. 

“Тренутно се ради на монтажи носача у десној галерији, а укупно ће бити, са левом галеријом, 110 бетонских носача изнад којих ће се налазити бетонска плоча”, објашњава Касић. Да би ови радови уопште започели, истиче, било је неопходно уклонити око 170 хиљада кубних метара земље са брда Косине 2 у Грделичкој клисури.

Суђење Жарку Веселиновићу због нелегалне градње на Голији, раније најављено за уторак, 19. март 2019. године, отказано је након што је тужилац одустао од оптужног предлога, сазнаје БИРН. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако се срушило брдо..

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА