Најновије

СМАЈЛОВИЋ: Хашки суд основан да би се Срби осудили за рат (ВИДЕО)

Међународни суд у Хагу изрећи ће данас коначну пресуду бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Новинарка Љиљана Смајловић сматра да ће Караџићу бити потврђена пресуда од 40 година затвора. За грађане Србије најважније је да се не промени одредба у пресуди да није било организованог злочиначког подухвата са Београдом.

Љиљана Смајловић (Фото: Јутјуб)

Љиљана Смајловић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекла да би потврда пресуде практично значила да би Радован Караџић морао да остане у затвору још 19 година.

чког подухвата са Београдом.

Љиљана Смајловић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекла да би потврда пресуде практично значила да би Радован Караџић морао да остане у затвору још 19 година.

Гостовање Љиљане Смајловић у Јутарњем дневнику РТС-а

"Кад урачунате у ту пресуду од 40 година, оних осам година што је већ у притвору и имате онај принцип да након две трећине одслужене казне можете да изађете, то је практично скоро доживотно", оцењује Смајловићева.

Додаје да грађане Србије посебно интересује да ли ће се променити одредба у пресуди да није било организованог злочиначког подухвата са Београдом.

"Ако се сад одједном промени пресуда Суда и каже да постоји злочиначко удруживање са Београдом, то би стварно био озбиљан ударац на Србију. Претпостављам да би то охрабрило оне који покушавају да нас опет одвуку на Међународни суд правде али ја у то заиста не верујем", оцењује Смајловићева.

Додаје да је Џефри Најс сам изјавио да никада нису могли да докажу везу са Београдом.

Рекла је да је Хашки трибунал основан због Србије и додаје да сада то нико и не оспорава.

"У култури Хашког трибунала је – ми смо основани због Срба, да бисмо осудили Србе, то сад више нико и не оспорава од америчких аналитичара који се баве политичким наукама. Суд је основан да би се рекло Срби су криви за рат, извешћемо и казнити њихове лидере", наводи Смајловићева.

Оцењује да је испуњена сврха суда. "Ја мислим да се та сврха суда испунила. Осамдесет одсто свих људи који су тамо осуђени за ратне злочине су Срби, а за злочине над Србима, ни у БиХ ни у Хрватској колико ја знам нема пресуда. Постоје пресуде Хрвата за злочине над Муслиманима али не и над Србима", истиче Смајловићева.

Додаје да су и даље на слободи Насер Орић, Анте Готовина, Рамуш Харадинај...

Коментаришући одлуку суда да неће бити директног преноса пресуде Караџићу због случаја Праљак, оцењује да том одлуком Суд само себе штити.

"Ова мера штити само суд јер се тај Суд страшно обрукао када је Праљак попио отров а амбулантним колима је требало читава три сата да дођу до суднице од болнице која је на 15 минута хода од Хашког трибунала", закључила је Смајловићева.

Шта је Караџић изјавио уочи пресуде, сазнајте ОВДЕ.

Извр: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Караџић на фронту

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА