Најновије

СРБИЈО НЕ УНИШТАВАЈ ТЕНКОВЕ Т-55, ВИДИ ШТА ЈЕ ИНДИЈА НАПРАВИЛА ОД ЊИХ: Тармоур - тешки транспортер који леди крв у венама! (ВИДЕО)

Индуси су на бази тенка Т-55 направили тешки транспортер Тармоур - модернизовану оклопну грдосију. Наиме, када се овај транспортер посматра са спољне стране, одмах се види да је у питању габаритније возило од популарне 55-ице.

Т 55 (Фото: Јутјуб)

Код Тармоура је знатно увећан ниво оклопне заштите. У његовој конструкцији је примењен вишеслојни оклоп, који може да заустави погодак већине кумулативних противоклопних пројектила- преноси интернет портал РГ.

Индијски конструктори су заштитили и горњу пројекцију возила, тако што су додали масивне заштитне контејнере који су укопљени на шасију тенка Т-55. Бочне странице Тармоура су ојачане противкумулативним решеткама које су посебно ефикасне против ручних противтенковских бацача.

Оклопни транспортер је наоружан тешким митраљезом у калибру 12.7мм, са којим се управља из возила помоћу даљинску управљиве станице. Поред основног наоружања, ту се налазе и бацачи димних кутија (2х3) које служе за стварање непрозирног аеросолног облака у циљу прикривања возила.

Ове измене су знатно повећале масу оклопног возила Тармоур, у односу на основни борбени тенк Т-55. У односу на 55-ицу Тармоур је тежи за готово 10 тона (Т-55 36,6 тона/ Тармоур 45 тона). Ово је захтевало промену главног погона на возилу, да би се задржале брзинске карактеристике оклопног средства.

Стари дизел мотор В-55 снаге 580 коњских снага, замењен је америчким мотором 8В92ТА који генерише 850 коњских снага. Овај мотор обезбеђује тешком транспортеру да оствари максималну брзину од 50 км/час. Са пуним резервоаром Тармоур може да савлада дистанцу од 400км. Капацитет оклопног транспортера је 11 људи.

И то није све. На бази овог транспортера Индусу планирају и развој читавог низа возила посебне намене.

Војска Србије у свом арсеналу и даље има неколико стотина тенкова Т 55 који су или у ратној резерви или су оглашењ за продају.

Они су сачувани захваљујући напорима војнох врха и одлуци нових власти окупљене око СНС.

Подсетимо, отписивање употребљиве војне технике био је саставни део реформе система одбране, која је почела још раних двехиљадитих. 

Тада су сачињени бескрајни спискови "неперспективне" војне имовине на којима се, поред касарни, земљишта и објеката, нашао и велики број тенкова, хаубица, топова, возила, ракета... Посебно велика штета нанета је артиљерији и оклопним јединицама, будући да је више од 500 хаубица и тенкова уместо у ремонтним заводима завршило у - топионицама челика.

Одлуком тадашњег војног врха војска је остала без тенкова Т-55, а отписано је и више десетина топова и других убојитих средстава. 

Почетком двехиљадитих година, уз велике трошкове, уништено је око 1.000 комада противавионских ракета "стрела 2М", које се користе у многим страним армијама. Страдали су и противавионски топови - "праге", од којих је спасен само мањи део који је тешком муком враћен у јединице.

Египат је склопио договор са Русијом о куповини вишенаменских ловаца Су-35 у вредности од две милијарде долара, због чега су САД оптужиле Каиро за кршење антируских санкција. Ако Американци предузму казнене мере против Египта, изгубиће још једну геополитички важну земљу у региону, преноси аустријски „Контра магазин“. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Информер/bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА