Најновије

ВЛАСТ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ, А ЗНАЛЦИ СЕ ДРЖЕ ПО СТРАНИ: Зашто они ћуте

Биће промењена и ова власт, српски зналци ће и даље да се држе по страни. Доћи ће и крај света – српски зналци ће и даље покушати да се држе по страни. Али ничије ложе нису резервисане заувек

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Пише: Ненад Илић, свештеник

Откад нисам у могућности да макар повремено учествујем у протестима против лоше власти у Београду, трудим се да много не коментаришем политичке догађаје. Иако ми ту живи четворо чланова најуже породице, а на неко време ће и свих петоро, о фамилији и пријатељима и да не говорим, иако ту редовно долазим да предајем студентима (али никад суботом).

Међутим, понекад је стварно тешко издржати, па да искористим ову недељу, прво одмориште на великопосном пењању ка Васкрсу. Ево, догађаји од јуче. Тек данас сам видео о чему се све ради… Ако могу да разумем згражање представника власти, не могу да разумем замерке оних који су против власти. Ако би РТС испунио потпуно разуман и ни по чему не максималистички захтев оних који протестују, онда би се укинили и разлози за забога вандалски упад или улазак у нешто што се зове Јавни сервис, а служи само једној политичкој опцији. Нико о томе.

Од почетка буђења свести о могућности промене лоше власти у Србији, чују се коментари национално опредељених Срба типа – ниједна српска застава, а ено истурили геј заставу. Онда се појаве само заставе Србије – ћуте српски зналци. Онда – говорници су само другосрбијанци, појаве се неки скроз насупрот – ћуте зналци. Па онда они мудраци који знају да ништа неће бити ако се настави само са шетањем – Бошко, Двери и остали уђу у РТС. Зналци ћуте или ископавају нове примедбе…

Двери се од стране „национално свесних“ све време некоректно маргинализују, умањује се њихов значај у протестима, што у ствари говори о свесној или несвесној маргинализацији „националних Срба“ самих себе. Друге иоле видљиве представнике тренутно немају.

Биће промењена и ова власт, српски зналци ће и даље да се држе по страни. Доћи ће и крај света – српски зналци ће и даље покушати да се држе по страни. Али ничије ложе нису резервисане заувек. Иако то хоћеш, не можеш бити посматрач заувек. Мораш некад за нешто и да преузмеш одговорност, да чиниш нешто, да погрешиш, да се покајеш, да се поправиш. Ако не чиниш ништа, немаш ни разлоге да се покајеш ни да се промениш, пошто си у ствари скроз како треба, него ти околина није дорасла.

Разумљиво је то – и кад све жуља у таквом ставу може да се нађе каква-таква удобност.

Садашњој власти се мора одати макар једно признање. Скоро неко није у корист одржања своје власти тако успешно искористио наше мане.

Шта је узрок протеста у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Фејсбук страница аутора

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест због РТС-а

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА