Најновије

ХАГ ЈЕ НАЈВЕЋИ ЛОГОР СМРТИ ЗА СРБЕ! Срби осуђени на готово 1.200 година затвора и чак 6 доживотних казни, а остали ратни актери добили...

Међународни кривични суд за бившу СФРЈ до сада је осудио Србе на више на готово 1.200 година затвора, а остале актере ратних сукоба - Хрвате, Албанце и Бошњаке заједно на троструко мању казну од 361 годину.

Срби осуђени на готово 1.200 година затвора и чак 6 доживотних казни (Фото: ICTY)

Пред Хашким трибуналом оптужено је 161 лице, од чега 109 Срба, углавном највишег политичког и војног ранга у Србији, Републици Српској и Републици Српској Крајини. 

Куриозитет је и што је само председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић оптужен, док су лидери Хрватске и БиХ Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић избегли тужилаштво. Хашко тужилаштво је од других народа укључених у сукобе оптужило махом вође паравојних и терористичких организација које су пак након суђења ослобађане оптужби као што су Насер Орић, Рамуш Харадинај, Анте Готовина, Младен Маркач.

Срби су у Хашком трубулналу осуђени на готово 1.200 година затвора. Осуђено је 72 Срба , док је 14 преминуло пре окончања процеса.

 

У Хашком трибунал доживотну казну је, укључијући Радована Караџића коме је јуче изречена другостепена пресуда, добило шесторо Срба.

Поред Караџића на доживотну робију осуђени су Милан Лукић, Станислав Галић, Вујадин Поповић и Љубиша Беара. На доживотну казну је осуђен и Ратко Младић, али се чека изрицање другостепене пресуде. На 40 година осуђени су Горан Јелисић и Миломир Стакић.

Остали актери ратних сукоба су сви заједно добили троструко мању казну од Срба – од 52 оптужена, је 27 осуђених.  

Пред Трибуналом је од 33 оптужених, осуђено 20 Хрвата на 294 године затвора, ослобођено је њих осморо, а двоје је преминуло пре краја процеса.

У случају Бошњака петоро је осуђено на 42 године затвора, од деветоро оптужених, а један је преминуо.

Од осоморо оптужених, осуђен је само један Албанац и то на 13 година затвора, док су остали ослобођени кривице. Од двоје опужених Македонаца, један је осуђен на 12 година затвора.  

Шта је Караџић рекао после изрицања пресуде прочитајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА