Најновије

ПРВО СВЕМИРСКО ОРУЖЈЕ: Рад на новом руском систему обавијен велом тајне, а кажу да ће обарати циљеве на висини од 100 километара (ВИДЕО)

Рад на новом руском систему противваздушне одбране "С-500" у строгој је тајности, али из руске војске најављују да ће то бити прво оружје за дејство из свемира и да ће обарати циљеве на висини од 100 километара.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Руски извори напомињу да ниједан постојећи обрамбени систем није у стању да погађа мете на толиким висинама, а "С-500" биће први на свету способан за одбрану државе од претњи из свемира. "С-500 Прометеј" биће опремљен хиперсоничном ракетама смештеним у лансере које производи концерн "Алмаз Антеј", а брзина навођене ракете ултрадалеког домета "40Н6", која је део тог система, износиће девет махова (око 10.800 километара на час).

Главна одлика ове ракете јесте способност да самостално открије циљеве у свемиру и уништи их. Раније су све то обављали повезани радари, али сада ће део њиховог посла, у случају губитка комуникације са Земљом, вршити саме ракете. При томе ће радарски системи и даље бити допремани за "С-500", али ће сваки од њих бити прилагођен за нове задатке.

Поједини радари ће имати задатак да проналазе авионе и хеликоптере, други ће трагати за крстарећим ракетама које лете ка мети, трећи ће лоцирати балистичке ракете на великим висинама, док ће четврти бити специјализовани за тражење мета у свемиру.

Према наводима руских извора, конструктори експериментишу са разним бојевим главама за "40Н6", али резултати још нису објављени.

Према подацима из отворених извора, "С-500 Прометеј" већ сада је у стању да уништава летеће објекте на удаљености до 500 километара, а колики ће бити коначни домет радарске компоненте овог система, као и ракета које ће се наћи у склопу целог комплекса и даље је војна тајна.

Главна разлика између "С-500" и свих других ПВО јесте способност овог система да види и обара мете у пречнику око себе. Његов конкурент, оличен у америчком систему "МИМ-104 Патриот", ради само у "предетерминираном смеру", под углом од 180 степени. Уз то, за размештање лансера "Патриот" и њихово пребацивање у борбени поредак потребно је око пола сата.

Међутим, издвојити толико времена једноставно је немогуће када стижу ракете, и то брзином која премашује неколико хиљада километара на час. Коначно, максимални домет америчког система је 200 километара, док максимални домет "С-400" превазилази ту дистанцу, а "С-500" ће ту границу још више померити.

Прочитајте ОВДЕ шта каже аустријски Контрамагазин о куповини руског оружја.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА