Најновије

ШЕШЕЉ: Пресуда Караџићу је политички мотивисана! Више пута смо доказивали да тамо није било геноцида!

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ оценио је на данашњој конференцији за новинаре да је другостепена пресуда изречена Радовану Караџићу у Хашком трибуналу у потпуности неодржива са аспекта правничке струке и да представља гажење елементарних правних принципа.

СРС (Фото: СРС)

Бивши председник Републике Српске осуђен је на доживотну робију због наводног геноцида у Сребреници и ратних злочина у Босни и Херцеговини. Шешељ је истакао да је јучерашња пресуда политички мотивисана и да је у континуитету са свим ранијим пресудама у Хагу, када су у питању оптужени Срби.

„Пресудом су погажени елементарни правни принципи, принципи међународног хуманитарног и међународног обичајног права. Нисам веровао да ће Караџић бити ослобођен, али сам се надао да ће отпасти оптужница за геноцид у Сребреници. Суд и даље доказује да је антисрпски и да му је циљ да излаже Републику Српску новим опасностима у погледу њеног опстанка“, навео је лидер радикала и додао да нема ниједног озбиљног правника у свету који може да каже да се у Сребреници заиста одиграо геноцид.

„Ми смо више пута доказивали да тамо није било геноцида. Погледајте Међународну конвенцију о геноциду из 1946. и видећете да ово у Сребреници не садржи ниједан елемент геноцида. Ту је извршен ратни злочин стрељања највише до 1.200 војника, ниједан цивил, ниједна жена или дете нису убијени. И то стрељање је обављено под сумњивим околностима, ни Трибунал није до краја утврдио ко су извршиоци стрељања на четири локације“, подсетио је др Шешељ.

Лидер радикала такође је истакао да нема доказа да је Радован Караџић издавао наредбе за стрељање ратних заробљеника, да је штитио починиоце злочина, да је вођена политика вршења злочина и да су постојали удружени злочиначки подухвати. Он је изнео уверење да су хашке судије само гласале, а да су прави аутори пресуде заправо анонимни стручњаци чија имена се не наводе у тексту. Др Шешељ је такође оценио да јучерашња пресуда првом председнику Републике Српске представља лош знак у погледу исхода суђења Ратку Младићу.

Шешељ је такође најавио да Српска радикална странка организује протестну шетњу и скуп у недељу, 24. марта, са почетком у 12 часова. Скуп се одржава поводом двадесете годишњице НАТО бомбардовања, а с обзиром на новонастале околности, српски радикали ће такође искористити прилику да осуде деловање Хашког трибунала.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да ће ухапсити Ану Брнабић.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ - Камо среће да Срби имају изграђен морал као Албанци.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА