Најновије

ОКЛОПЉЕНЕ ЗВЕРИ: Сиријска војска јача тенковску силу! Спремају се за битку свих битака! (ВИДЕО)

Од почетка сиријског рата до септембра 2015. године, када су се Руси званично укључили у сукоб, сиријска војска и њени савезници су "патили" због широког спектра питања везаних за одржавање своје војне опреме. Недостатак резервних делова, уништавање инфраструктуре и широка економска блокада коју су успоставили амерички савезници били су међу кључним разлозима за ову ситуацију. Иран је уложио значајне напоре како би ублажио притисак са којим се Сирија суочила, али јој је недостајало потребних ресурса за увођење и имплементацију система који би омогућио Сиријској арапској војсци (САА) да обнови своје исцрпљене капацитете.

Сиријски тенк у борби (Фото: Јутјуб)

Ови фактори, као и огромна улога урбаног ратовања током сукоба, приморали су САА да пронађе начин да одржи борбену ефикасност својих тенковских посада на прихватљивом нивоу, без обзира на средства која су била на располагању. То је довело до различитих модификација борбених тенкова у стилу ДИЈ. Многе од ових модификација варирају од јединице до јединице. Ипак, бар неки од њих су резултат централизованог и конзистентног рада сиријске војске. Ове модификације борбених тенкова могу се поделити у три групе: пасивне мере, мере активне заштите и побољшања везана за електронику.

Измене оклопа су углавном резултат експеримената Републиканске гарде и Четврте оклопне дивизије. У августу 2014. године, Четврта оклопна дивизија је почела да надограђује Т-72М1, као и војне булдожере, па чак и самоходне “Шилке” у фабрици у Адри. Надограђени борбени тенкови добили су име Т-72 “Адра”, али су познатији и као Т-72 “Махмија” (Оклопници). Почетни Т-72 “Махмија” је имао кавезе са оним што је изгледало као забрављени оклоп заварен на тенк са носачима. Ланци са челичним куглицама додани су новим бочним странама испод кавеза тенка. У неким случајевима, фронтални део додатног оклопа био је испуњен непознатим материјалом.

Овај оклоп би требало да спречи непријатељске ракете и експлозиве да продру у труп или кулу тенка. Идеја је да РПГ удари у кавезе и експлодира даље од оклопа тенка тако да чува тенк на сигурном. Међутим, ова врста заштите није довољна да се заустави напад АТГМ-а. Још једна верзија модела Т-72 “Махмија” појавила се 2016. године. Користила је дебље носаче за постављање и држање оклопа кавеза на возило, кугла и ланчани оклоп су били уклоњени, већи одбојник трупа, с додатним оклопом, укључен је у кавез. Оклоп је био појачан, и још више, наизглед дебљи, размакнут оклоп је био додат на плоче. Постојале су верзије које су имале пуне кавезе, али се чинило да су биле неуспешне.

Друга модификација била је Т-72 Шафрах (Разор), која је била укључена у 105. механизованој дивизији Републиканске гарде. Изгледа да је циљ био да се одупре АТГМ-овима.

Бројне конзоле су постављене на торањ тенка, на које су причвршћене бројне плоче. Неки тенкови имају бочне кошуљице, које следе сличан пример. Т-72 “Шафрах” је опремљен композитним оклопом, који изгледа као онај који се може видети на ирачком Т-55 “Енигма”. Овај оклоп би требало да заустави неке АТГМ ракете, посебно старије генерације. Шафрах Т-72 је први пут виђен у борбама у Источној Гути 27. фебруара 2017. године, када га је погодио АТГМ. Возач је рањен и торањ је оштећен, али тенк није уништен. Било је 7 документованих примера погођених Т-72 и сви су се показали као успешни у борби и готово неуништиви.

Развијени су и неки активни системи заштите. Најистакнутији пример је Сараб (Мираж) који је развио Сиријски научно-истраживачки центар (ССРЦ). Ово је уређај за ометање свих САКЛОС вођених АТГМ-ова. Користио је или класичне ИР емиторе или ЛЕД диоде у зависности од производног модела и могао је радити 6 сати и лако се монтирао на сва возила, као и на стационарне контролне пунктове и одбрамбене тачке.

“Сараб-2” је користио нове емитере и био је опремљен новим моћнијим батеријама. Ово је повећало његово време рада на 10 сати пре него што је било потребно допуњавање. Систем је добио и издржљивији спољни пријемник за додатну заштиту. Широко је коришћен у борби за Алеп 2016. године. У многим случајевима, пуцњи из БГМ-71 ТОВ АТГМс су једва могли да униште борбена возила или тенкове заштићене “Сарабом-2”.

Након решавања питања преобликовања “Сараб-1” у “Сараб-2”, ССРЦ се фокусирао на развој комплетног система софт-кил или пасивних противмера, а не само на ометање система. “Сараб-3 покрива 360 степени, уместо 180.

Руски бродови јуре ка Сирији. Погледајте ОВДЕ детаље.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријски тенкови руске произветње током битке за Џобар. Кадрови забележени такозваним ГоПро камерама из првих борбених редова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА