Најновије

ПОДГОРИЦА НА НОГАМА: 20.000 људи на улицама (ВИДЕО)

Око 20 хиљада грађана се и ове суботе, шести пут за редом окупило на главном градском тргуу Подгорици, где се одржава протест који организује покрет грађана "Одупри се – 97.000".

Подгорица (Фото: Јутјуб)

Испред организације грађанима се обратила и једна од мајки, бивших корисница накнада за мајке са троје и више деце.

- Свака наша парола је политички и социјални захтев. Мило Ђукановић не зна да чита, да зна, не би говорио да урушавамо систем Црне Горе. Мизерне плате и пензије, високи рачуни, празни фрижидери и џепови су разлог за наш бунт - поручила је Маја Јововић, додајући да ће борба трајати све до оставки одговорних.

- Протести су основа за препород нашег друштва. Улица је једина легитимна установа. Ово је само први корак ка паду режима, али и најава контроле сваке будуће власти - поручио је грађанин Никола Грдинић.

Он је позвао све који нису дошли ове, обавезни дођу следеће суботе јер је тренутно "највећи вид патриотизма, бити на улици".

Миња Новаковић, испред студената поручила је да се боре за достојанство, егзистенцију и да не пристају да са дипломом годинама чека посао на бироу рада или да ради цан струке.

- Примичемо се циљу који чекамо већ 30 година - поручио је глумац Славиша Грубиша, кедан од организатора, те поздравио опозиционе партије које од почетка подржавају протесте, студенте, професоре, синдикате и остале.

Грубиша је још кедном поновио иницијалне захтеве из прогласа незадовољних грађана и то оставке председника Мила Ђукановића, премијера Душка Марковића, Главог специјалног тужиоца Миливоја Катнића, Врховног државног тужиоца Ивице Станковића, директора Агенције за спречавање корупције Сретена Радоњића, као и менаџмента радио телевизије Црне Горе.

Грађани су шетњом обишли зграду парламента, председништва, државне телевизије, али и Електропривреде Црне Горе.

Главним градом су и овог викенда одјекивале пароле "Оставке, Готов је, Ми смо држава, Мило лопове..."

Организатори протеста су пре неколико дана представили "Споразум о будућности", чијом реализацијом, како варују у покрету, би требало да дође до мирне смене власти у Црној Гори. Један од организатора, Џемал Перовић, тада је најавио да очекује да ће споразум подржати све опозиционе партије, те се на бини са организаторима појави и свих 39 опозиционих посланика. У међувремену, "Споразум о Будућности" прихватили су УРА, Демос, Демократе, Радничка партија и независни посланици. 

Из Демократског фронта су наговестили да неће потписати споразум, али и да су спремни да подрже сваки вид ванинституцијалног и институционалног деловања са циљем смене режима.

- Да би се дошло до реализације тог циља, прво је неопходно извршити снажан притисак на режим, а не унапред делити министарске фотеље и колаче власти по имагинарним принципима једне трећине. Посебно ако имамо у виду изјаву Ђукановића да му не пада на памет да поднесе оставку, а у истом тону је одговорио и Марковић на премијерском сату – саопштено је раније из ДФ-а.

Такође шести по реду, протест "Готов је! Не бој се", који се сваке суботе организује у другом граду у организацији Демократа, Демоса и Црногорске, раније у току дана одржан је у Пљевљима. 

У том граду се, према процени организатора, окупило око три хиљаде грађана, који су након протестне шетње кренули ка Подгорици. Тиме, како је саопштено из тих политичких партија, настављена је реализација "Плана ванинституционалног деловања" а који за циљ има оснаживање грађанског протеста "Одупри се - 97.000" који се одржава у главном граду Црне Горе.

А шта се за то време дешава у Београду, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

97.000 Одупри се!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА