Најновије

ПИЛОТ "НЕВИДЉИВОГ": КАЈЕМ СЕ ШТО САМ БАЦАО БОМБЕ НА СРПСКУ ДЕЦУ! Да сам знао истину то не бих радио! (ВИДЕО)

Да сам знао праву истину о ситуацији у Србији, не бих учествовао у бомбардовању - поверио се Дејл Зелко, амерички пилот, свом садашањем пријатељу Золтану Данију, који је са својом јединицом оборио његов "невидљиви" Ф-117А.

Пилот обореног "невидљивог" Ф-117, Дејл Зелко (Фото: Јутјуб)

Бомбардовање Србије је било грешка и да сам знао праву истину, не бих учествовао у бомбардовању Србије, речи су које је амерички пилот Дејл Зелко изговорио пуковнику Золтану Данију, чија јединица је 27. марта 1999. године оборила његов "невидљиви" авион Ф-117А.

Двадесет година после злочиначке НАТО агресије, Золтан Дани је испричао да се са Зелком, с којим се у међувремену спријатељио, редовно чује.

- Веровао је да је другачије стање и сви пилоти су били убеђени да у Србију доносе слободу и демократију. Схватио је да је позадина свега било нешто друго и да је Србија бомбардована из политичких разлога - прича Дани.

Са Зелком се чуо и пре неколико дана: "Каже да му је жао што је учествовао у бомбардовању Србије и да су преварени. Били су уверени да су долазили из хуманитарних разлога да поправе стање. Да је знао праву истину, не би у томе учествовао. Каје се што је бацао бомбе на српску децу".

Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију "невидљивог" стекло у Заливском рату у Ираку. 

Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме. Неколико година касније пуковник Дани срео се са Зелком и почели су да се друже.

Дејл Зелко, пилот невидљивог авиона Ф-117 који је српска ПВО оборила четвтог дана НАТО бомбардовања 1999, испричао је у серијалу Националне географије "Никог не остављамо" како је преживео обарање и како је извучен у највећој акцији спасавања још од Вијетнамског рата.
Иако је прошло 20 година, Дани каже да му се чини као да је бомбардовање јуче било: "Све је свеже. Ране су велике, и међу становништвом и међу нашим саборцима, свеже су и дубоке".

Недавно истраживање Института за европске послове показало је да се 79 одсто грађана наше земље противи чланству Србије у НАТО, а 64 одсто не би прихватило извињење Алијансе због агресије на СР Југославију 1999. године.

Амерички пилот хтео да школује сина у Србији

Пилот обореног "невидљивог" Дејл Зелко размишљао је да свог сина, који свира неколико инструмената, упише у средњу музичку школу у Србији, потврђује Золтан Дани.

- Код њих је скупо школовање, па сам му ја предложио да га пошаље у Србију. Рекао сам му да ћу га прихватити као мог сина, али су на крају нашли решење у Америци - каже Дани и додаје да се Зелко није плашио да пошаље дете на школовање у Србију.

20 година од злочиначке НАТО агресије на Србију и СР Југославију. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бомбардовање Србије и СРЈ претворило се у највећу ноћну мору НАТО алијансе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА