Најновије

ПУТИН И АСАД СЕ КОТРЉАЈУ ОД СМЕХА: Западни лидери им овим изјавама натерали сузе на очи

Клуб победника над калифатом Исламске државе се рапидно шири, иако су Велика Британија, Француска прогласиле одлучујућу улогу у сламању отпора ИД, то је чак урадила, замислите и Естонија.

Путин и Асад у Хмејмиму (Фото: РИА Новости)

Све је то уследило након изјаве Сиријских демократских снага подржаних од САД које су такође признале да је ИД поражена у долини Еуфрата.

Француски председник Емануел Макрон је 23. марта изјавио да је пад последњег бастиона ИД у Сирији уклонио извор потенцијалних терористичких напада у Француској. Британска премијерка Тереза ​​Мај је такође на Твитеру објавила да је Велика Британија поразила ИД.

Њена тврдња да је Велика Британија заслужна за пораз ИД уследила је након извештаја да су британске ваздухопловне снаге убиле 4.013 чланова ИД и раниле 302 њих у Сирији и Ираку у периоду од септембра 2014. до јануара 2019. године. Министарство одбране је признало да је одговорно за 1 (једну) цивилну жртву.

Естонија је објавила да је снажно допринела поразу ИД и победу је прогласио већ у фебруару 2019. естонски министар спољних послова Свен Миксер током посете САД како би присуствовао састанку министара спољних послова Глобалне Коалиције за борбу против Исламске државе.

Истина је да је "изненађујуће" што је ИД поражена због приступа ниског напора и ниског интензитета који је преузела Глобална коалиција. То је углавном због чињенице да када је Обама био председник САД, коалиција предвођена САД заправо није била усмерена на пораз калифата.

Међутим, напори сиријске војске, Русије, Ирана и Турске присилили су глобалну коалицију да "победи" калифат, у супротном би слава у потпуности прешла на "погрешну страну". То би, пак, довело до тога да Башар ал - Асад много лакше и раније консолидује сиријску територију.

Ратоборни Друзи послали снажну поруку Доналду Трампу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исламска држава је поражена у сиријском граду Багузу, који је био њено последње упориште у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА