Најновије

АЛБАНИЈА ЈЕ НАПАЛА СРБИЈУ И БОМБАРДОВАЛА СЛАВНИ СРПСКИ ГРАД! Ова акција била је највећа тајна НАТО током агресије

Тачно пре 20 година почели су ваздушни напади НАТО на Савезну Републику Југославију (СРЈ) који су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 4.000 људи.

Албанска војска (Фото: Министарство одбране Албаније)

У току ових стравичних напададогодио се један који ће Срби дуго памтити.

Са територије Албаније нападнута је Србија и гађан је српски вековни град и престоница Цара Душана - град Призрен, а у том нападу убијена је једна жена и четири мушкарца!

Овај напад догодио се 5. јуна 1999. године.

Наиме са територије Албаније минобацачком ватром нападнут је Призрен и том приликом убијено је петоро радника Здравственог центра у Призрену.

Живот су изгубили једна жена и четири мушкарца, а њихово санитетско возило погођено је надомак села Планеја где су се упутили с циљем пружања хитне медицинске помоћи повређенима током НАТО бомбардовања.

Подсетимо у бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

Напад на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан. Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Кларк је касније, у књизи “Модерно ратовање”, написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ “средином јуна 1998. већ увелико било у току” и да је завршено крајем августа те године.

СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку) и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу.

Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.

Прочитајте ОВДЕ све о шамару француског Фигароа ткз. Косову.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Војска Југославије бомбаровала ОВК 1999. године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА