Најновије

НЕМАЧКА ПОКРЕНУЛА РАТ КОЈИ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: ЕУ ће пословати с Кином чак и по цену сукоба са Вашингтоном

Немачка канцеларка Ангела Меркел поново је отворено проговорила против америчког председника Доналда Трампа, овога пута због спора око Хуавеја, обећавајући наставак пословања с кинеском компанијом, успркос америчкој забрани. Кинези предлажу брзо, ефикасно и економично покривање Немачке мрежама 5Г, али не само “паметним кућама”, већ и “паметним градовима” који ће се појавити у земљи.

Ангела Меркел (Фото: bundeskanzlerin.de)

“Не смемо бити наивни”, рекла је канцеларка Меркел, наводећи питање приступа страних компанија тржишту 5Г технологије и напоменула како Немачка не планира да ствара вештачке препреке страним компанијама.

Одговарајући на питање о активностима познате компаније Хуавеј, Меркел је изјавила да кинеску компанију не би искључила само зато што то тражи друга земља. Канцеларка је подсетила на захтеве немачких власти упућене компанијама које желе да учествују у спровођењу 5Г мрежа, указујући да ће Немачка поступати у складу с одговорима.

Према њеним речима, Берлин не намерава да одустане од опреме компаније Хуавеj. Међутим, планира да предузме важне безбедносне мере.

Медији су приметили да у расправи о увођењу 5Г технологије доминира европско неповерење према Хуавеју. Након што су САД оптужиле кинеског дива за шпијунажу, иако без икаквих доказа, компанији се запретило казнама. Сједињене Државе захтевале су да сви њихови савезници прекину све активности с кинеском групом.

Не заборавимо да је у децембру на захтев Сједињених Држава у Канади ухапшена директорка глобалне финансијске канцеларије Хуавеја Менг Ванжу, која се сумњичи да је прекршила америчке санкције против Ирана.

Потом су у јануару пољске власти осумњичиле за шпијунажу и ухапсиле запосленог у компанији Хуавеј.

САД ће се против Хуавеја борити “национализацијом 5Г мреже”

У Сједињеним Државама администрација председника Доналда Трампа планира да национализује 5Г мреже, како би над њима ојачала контролу и заштитила их од страних утицаја, навео је један од америчких функционера. Према мишљењу стручњака, овај план одражава страхове о растућем утицају Кине на глобалном тржишту напредних технологија и јасно је да Сједињене Државе губе технолошки рат против Кине.

Наиме, кинески див Хуавеј је постао највећи произвођач комуникацијске опреме на свету. Амерички дивови интернета су због свих услова за стварање 5Г мреже у Сједињеним Државама већ прегажени. Заправо, њихове технологије су и спорије и скупље од оних које нуди Хуавеј.

Али, Вашингтон није погођен само овом ситуацијом и бесрамно наставља да наређује свим савезницима да одустану од кинеских услуга и послују само с америчким интернет компанијама.

Немачки политички аналитичар Александер Рар је спор око Хуавеја дефинисао као још један случај који јасно показује да Немачка и Европска унија имају потешкоће у одбрани својих тржишних интереса у Сједињеним Државама.

“То је врло деликатан предмет. Американци воде трговински рат против Кинеза и већ су упозорили да ако Немци наставе да раде с Хуавејом, ако се Кини отвори приступ европским тржиштима и она се даље буду отварала кинеским компанијама, Сједињене Државе могу размотрити сарадњу између двеју земаља у обавештајним службама”, рекао је Рар, који тврди да се драматично повећава притисак Сједињених Држава на Немачку.

То се не односи само на Хуавеј и његове активности, већ и на пројекат “Северни ток 2”. Али, мало је вероватно да ће се Немачка повући из оба пројекта, јер је Берлин заинтересован да немачке компаније учествују у модернизацији Кине, као и у другим заједничким пројектима.

Осим тога, Немачка не може себи приуштити луксуз да одустаје од профитабилних пројеката, јер је у фебруару у последњем тренутку избегла рецесију.

Наиме, немачка економија нагло губи дах, што посматраче наводи на помисао да се европска економска локомотива приближава рецесији. Многи процењују да је та земља у другој половини прошле године успела да избегне пад у рецесију, за разлику од Италије која јој је подлегла. Ипак, аналитичари су забринути зато што се неугодне вести нижу једна за другом. Активност немачке индустрије на крају јануара се спустила на најнижи ниво у пет година и први пут је забележила пад. Да ствари иду низбрдо, свесна је и немачка влада која је крајем јануара нагло смањила очекивања од економије. У октобру је веровала у раст немачке економије у 2019. по стопи од 1,8 одсто, да би предвиђања сада спустила на 1 одсто. Многи мисле да то није последње резање прогноза, јер слично поступају Међународни монетарни фонд, Европска комисија и остали.

Немачки министар економије је логично изјавио:” Радићемо с Кином, али наравно да ћемо јамчити да се кинеске компаније не брину превише о нашим техничким или оперативним документима”.

Успут, ови аргументи су се чули пре 10 година у Русији, која је хтела да учествује у куповини деоница немачких компанија.

“Ко ће победити у овом сукобу, ако је компромис врло тешко могућ. Вашингтон наставља да врши све већи притисак на Европу и то ради без компромиса и не жели да чује приговоре”, казао је Рар.

Борба за 5Г је жестока борба за нови технолошки поредак. Дмитриј Абзалов, председник Центра за стратешке комуникације, изјавио је да то није само нова брзина интернета, већ фундаментално другачији сектор.

“То је борба за индустријски потенцијал, за обећавајући технолошки раст. Американци покушавају да одузму Кини конкурентске предности које ће јој омогућити приступ 5Г сектору. Због тога су Американци притисли све партнере да се одрекну Хуавеј опреме. Борба ће бити врло озбиљна, а Европа ће бити главно бојиште. Међутим, Американци касне не само у поређењу с Кинезима, већ и с Корејцима. Американци немају решење “кључ у руке”, и још га развијају. Друго,  амерички “кључ” ће увек бити скупљи “, рекао је Абзалов.

Кина има готово сву инфраструктуру. Кинези производе опрему, развијају инфраструктуру, имају решење “кључ у руке”. Американци су упозорени, схватају да ако не изврше никакав притисак на Хуавеj за пет година ће кинеске 5Г мреже у Европи бити потпуно спремне. Због тога Американци већ губе најважнији кључ – приступ интелектуалном власништву, док је за Европу најважније да користи нове индустријске мреже.

“Не ради се само о паметној опреми која подупире паметни град, паметну државу и паметне апарате за домаћинство, већ о интелигенцији и индустријској употреби”, објаснио је стручњак.

“Кинези су активно напредовали на европском тржишту, будући да су искључени с америчког тржишта. Имају споразуме с Уједињеним Краљевством, Немачком и Француском. Недавно су савезници Вашингтона почели да одбијају америчке тврдње и супротстављају се притиску да бојкотују Хуавеj. Представници Уједињеног Краљевства већ су рекли да Хуавеj, чак и ако је реч о кинеској компанији, треба да се изабере због његове технологије”, истакао је Дмитриј Абзалов.

Антиамеричка реторика у Немачкој је у последњих неколико дана досегла ниво апсурда. Амерички амбсадор у Берлину шаље писма немачким компанијама, немачкој влади, фракцијама у Бундестагу и кључним особама политике и предузетништва, претећи им због сарадње с Русијом и Кином.

На последње такво писмо је реаговао Волфганг Кубицки, потпредседник немачког Бундестага, који је дао сензационалну изјаву у којој је америчког амбасадора Ричарда Гренела прогласио персоном нон грата.

Наравно, разлог више није био повезан само с информацијском технологијом. Наиме, амерички амбасадор је овај пут од немачке владе затражио да морају да издвоје 2 одсто БДП-а за одбрану.

“Наша толеранција такође има своје границе” одговорио је Кубицки.

Према његовим речима “амерички дипломата се не може понашати као да је високи повереник окупираних подручја, и он би то требало да зна”.

Овде треба нагласити да Волфганг Кубицки у Бундестагу представља Либерално демократску странку (ФДП), која штити интересе великог бизниса и често се у влади сматра најактивнијим симпатизерима Сједињених Држава у Немачкој.

Према Александру Рару, спор око Хуавеја још једном показује да су Сједињене Државе одлучиле да поделе Европу на више супротстављених табора.

“Кажу да Русија дели Европу. Глупости. САД су те које гуше Европу са својим декларацијама и Кином, само зато што Пекинг активно сарађује с источноевропским земљама. Неке од тих земаља отворено бране Кину у Европској унији једноставно зато што добијају много новца од Кинеза. Стога у Европској унији неке земље активно сарађују с Кином, док балтичке земље и Пољска одбијају ту сарадњу”, сажео је Александер Рар.

Појавио се нови сет доказа о криминалу Петра Порошенка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански - Како би изгледао нуклеарни рат

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА