Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ РАЗОТКРИВА: Немачки милијардери се суочили са нацистичком прошлошћу

Рајманови располажу с око 33 милијарде евра имовине. Они су друга најбогатија немачка породица. Историчари су коначно расветлили мрачно поглавље тог немачког индустријског клана.

Хитлер (Фото: Јутјуб)

Можда нисте још никада чули за немачку предузетничку династију Рајман – али сигурно сте у рукама имали неке од производа глобално познатих марки чији су они (су)власници: Калгон или кафа Јакобс, на пример. Готово 80 година након почетка Другог светског рата, породица Рајман се (са својим глобалним ЈАБ холдингом) коначно суочила са својом прошлошћу. Нацистичком прошлошћу.

Како показује истраживање листа „Билд ам зонтаг“, у фабрикама и у приватној вили Алберта Рајмана старијег и Алберта Рајмана млађег у Лудвигсхафену очигледно је током владавине националсоцијалиста било случајева насиља и злоупотребе присилних радника. Лист пише да су та два предузетника били уверени националсоцијалисти и антисемите – који су знатно профитирали од Другог светског рата.

Наследници желе да разјасне ствари

Из окружења наследника породице Рајман, који су према сопственим наводима пре три године ангажовали једног независног историчара како би у потпуности расветлио нацистичко поглавље у историји фирме, ти су наводи у међувремену потврђени. „Осећамо олакшање због тога што је сад све то обелодањено“, одговорили су они на новинарско питање.

Петер Харф, особа од поверења породице Рајман и шеф холдинга ЈАБ, за „Билд“ је рекао: „Рајман старији и Рајман млађи били су криви. Та два предузетника огрешила су се о закон, они су заправо морали у затвор.“

Историчар Паул Еркер са Универзитета у Минхену пре неколико недеља је Рајмановој деци (има их четворо), једном унуку, као и Петеру Харфу представио резултате досадашњег истраживања. „Били смо без речи док је професор Еркер причао. Било нас је срамота и били смо бели као крпа. Нема ту шта да се улепшава, ти су злочини одвратни.“

Донација од десет милиона евра

Предузетници су најавили да ће једној прикладној организацији донирати десет милиона евра. Резултати истраживања о нацистичкој историји фирме требало би да буду представљени идуће године. Корени династије Рајман сежу до средине 19. века, када су Јохан Адам Бенкизер и Карл Лудвиг Рајман у Лудвигсхафену отворили хемијску фабрику. Породица и данас сувласнички удео у глобалном концерну Рекит Бенкизер који новац зарађује свакодневним потрошачким добрима попут Кукидента или Калгона.

У портфељу је и амерички козметички концерн Коти, чији су најпознатији брендови марке парфема „Келвин Клајн“ и „Гучи“.

Како је расла империја?

Протеклих година, холдинг ЈАБ уложио је милијарде евра у нове аквизиције на тржишту прехрамбених производа. Породица је активна и на тржишту кафе и преко холдинга ЈАБ контролише гиганте у том сегменту и брендове Јакобс, Тасимо или Сенсео, односно ланце попут Питс кофи или Стамптаун кофи ростерс.

Захваљујући тој експанзији, ЈАБ је у међувремену на америчком тржишту постао главни конкурент Нестлеу. Империја је у САД проширена куповином произвођача безалкохолних пића Др Пепер Снепл, с маркама Швепс и Севен-ап. Породица Рајман је у 2018, према проценама „Менаџер магазина“ поседовала имовину од око 33 милијарде евра. На листи најбогатијих Немаца, Рајманови се налазе на другом месту.

У чланку у којем пише о нацистичкој прошлости породице, лист „Нил дам зонтаг“ позива се на до сада необјављена документа из неколико немачких архива. Они, како се тврди, показују и то да су Рајманови још 1931. донирали новац СС-у. Хајнриху Химлеру, човеку који је као лидер СС-а организовао Холокауст, Алберт млађи је 1. маја 1937. писао ово: „Ми смо више од сто година старо, чисто аријевско породично предузеће. Власници су безусловно присталице расне теорије“.

Не само следбеници, већ истомишљеници починитељи

Историчар са Универзитета у Билефелду, Кристофер Копер, човек који је према наводима „Билда“ анализирао откривена документа, каже: „Отац и син очигледно нису били политички опортунисти, већ националсоцијалисти из уверења“. Понашање Рајманових показује недостатак саосећања, као и то да су сагласни с националсоцијалистичком расном идеологијом, наглашава Копер.

Породица Рајман нерадо се појављује у јавности. На питање зашто су поглавље сопствене историје између 1933. и 1945. тек сада обелоданили, Копер напомиње да је фирма током нацистичке владавине деловала под другим именом. Шеф холдинга ЈАБ додаје да су Рајманова деца почетком овог миленијума почела да прекопавају и читају документа свог оца. Почетком 2014. донели су одлуку да историја Рајманових коначно расветле – у потпуности и то независно.

Прочитајте ОВДЕ какав је то велики Путинов заокрет почео.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Незалечене ране нацизма: Немци не желе улагања у војску.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА