Најновије

СКАНДАЛ: Европско првенство 2020-УЕФА покренула истрагу против Црне Горе због расизма

Европска фудбалска унија отворила је истрагу против Фудбалског савеза Црне Горе поводом оптужби да су навијачи у Подгорици на расној основи вређали Рахима Стерлинга, Калума Хадсона Одоија и Денија Роуза.

УЕФА (Фото: Уефа)

Како је објавила УЕФА, резултати истраге и могуће казне биће познате 16. маја за када је заказан састанак дисциплинских органа у Ниону.

ФС Енглеске је случај пријавио огранима УЕФА.

„То је неприхватљиво. Дефинитивно сам чуо увреде упућене Денију Роузу када је добио жути картон", изјавио је селектор Енглеске Герет Саутгејт после меча у Подгорици.

Он је у разговору за BBC Радио 5 рекао да нема „трукну сумње око тога да ли се ово десило."

„Знам шта сам чуо. Морамо бити сигурни да наши играчи осећају да имају подршку, да знају да смо ми као тим уз њих.

„Морамо да пријавимо инцидент кроз праве канале. Јасно је да је јако пуно људи чуло увреде", изјавио је Саутгејт.

Шта се десило?

После свега шест минута утакмице, коментатор Иан Денис са ББЦ Радија 5 је рекао да је чуо расистичке увреде када је Роуз, играч Тотенхема, преузео лопту.

BBC спортски дописник Џон Мареј је такође изјавио да је чуо скандирање током утакмице и разговарао са фотографима на терену који су увреде упућене играчима Енглеске описали као „одвратне".

Стерлинг је постигао пети гол за тим Енглеске у 81. минуту и у знак славља ставио дланове иза ушију, а касније објаснио да је овај гест био одговор на расистичко скандирање са трибина.

Током тајмаута, Роуз је добио жути картон после грубе игре са Александром Бољевићем, када је опет био мета расистичког скандирања.

Роузу ово није први пут да се суочава са расизмом са трибина.

Расистичке коментаре чуо је и у Србији 2012. током Европском првенству у фубалу за млађе од 21 године.

Фудбалски савез Србије кажњен је са 65.000 фунти, а тим је једну утакмицу играо без публике.

Стерлинг захтева 'праву казну'

Стерлинг је позвао надлежне да заузму „исправан став" и казне расистичко понашање.

„Неколико идиота је уништило једно сјајно вече и претужно је чути тако нешто. Причамо о истински тужној ситуацији после велике победе", изјавио је Стерлинг за BBC Радио 5.

„Није само пар особа чуло скандирање, већ сви на клупи.

„Неопходна је права казна, не само за двоје или троје људи који су скандирали - потребно је да казна буде колективна.

„Овде стаје 15.000 људи. Која год да је држава у питању, ако њени навијачи скандирају расистичке поруке, казна треба да обухвати цели стадион - да нико не може да дође и гледа утакмицу.

„Када се укине забрана, навијачи ће размислити двапут. Сви воле фудбал, сви желе да дођу и гледају свој национални тим, ово ће их натерати да размисле два пута пре него што ураде нешто глупо", каже енглески играч.

Стерлинг додаје да је након постигнутог гола желео да навијачима пошаље поруку да ће морати да „кажу нешто више од тога да смо црни" уколико желе да поремете играче.

„У оваквој ситуацији можемо само да подигнемо о томе што се дешава. Време је да надлежни органе ставе тачку на то.

„Енглеска је земља у којој постоји различитост и много различитих лица. Ја не могу да урадим много, Фудбалски завез такође. Надлежни морају да заузму исправан став".

Кик ит аут (Kick it out), хуманитарна организација која се бори против дискриминације, навела је да је ред на УЕФА да уведе строжије казне.

„Новчане казне не помажу. Потребне су дуготрајне забране публике током утакмица или искључења са такмичења."

Хадсон-Одои: `Чуо сам навијаче како испуштају звуке мајмуна`

Крило Челсија Хадсон-Одои (18), који је у Подгорици играо своју прву међународну утакмицу, рекао је за Белн Спортс „да дискриминација не би смела да постоји било где - једнаки смо".

„Када чујете овакве ствари од навијача, то је неприхватљиво. Надам се да ће УЕФА поступити како треба. Када смо Роузи и ја отишли тамо, испуштали су звуке мајмуна `ооо-аа-аа`, али смо ми морали да будемо јаки и останемо бистре главе.

„Надам се да је и Роузи добро. Попричаћемо о томе. Он је психички снажан и тако да се надам да ће на крају све бити добро".

„То није било у реду - и ми смо уживали у утакмици. Сад једноставно треба да се после победе покупимо и одемо кући".

Енглески играч Деклан Рајс седео је поред Роуза у свлачионици после утакмице. Он каже да су повици са трибина утицали на све у тиму.

„Потпуно је неприхватљиво, а сада је на Фудбалском савезу и организацији УЕФА да реагују", рекао је Рајс.

„Није у реду, дошли смо овде да играмо фудбалску утакмицу, испоштовали смо их и они треба да покажу поштовање према нама.

„Дени је био разочаран. Стално се разговара о искорењивању расизма из фудбала, али када ће се то заиста десити? Ове ствари се стално понављају и мора бити више кажњених због расизма.

„Морамо да се потрудимо више. Не знам шта друго можемо да урадимо, постоји толико кампања са поруком 'избаци га', а онда дођете на овакво место и деси се опет. Поново сте на почетку."

'Мрља на фудбал и друштво' - анализа

Изванредна победа Енглеске у мечу против Црне Горе треба да буде разлог за славње - уместо тога, срамотне расистичке увреде упућене Саутгејтовим играчима бациле су игру у сенку.

Они који су били близу терена у Подгорици пренели су суморне извештаје о томе шта су претрпели играчи у једној несумњиво непријатељској, непопустљивој и непријатној арени.

Стерлингов гест са ушима упућен навијачима Црне Горе после постигнутог гола говорио је доста. Било је јасно да је у питању одговор на повике са трибина овог малог стадијума.

Изазвао је бесне реакције, са још више скандирања и бацањем предмета на терен који је покупио Хадсон-Одои.

Најгласније скандирање десило се касније, када је Роуз добио жути картон. Имитирање звука мајмуна чуло се и у бокса за новинаре, постављеног међу навијаче Црне Горе.

Било је срамотно, неприхватљиво и оставило је горак укус и непријатан завршетак вечери која је требало да требало да буде веома задовољавајућа за Енглеску која је остварила победу од пет голова по први пут у последњих 30 година.

Сада је тренутак да УЕФА одреди одговарајућу казну која није само новчана, већ укључује и претњу искључивањем публике са утакмица.

Ово је требало да буде само још једна изврсна победа енглеског тима - уместо тога неопходно је нагласити ужасну подмуклост расистичких увреда које још увек остављају мрљу и на фудбалу и друштву.

'УЕФА мора да предузме чврсте и брзе кораке' - шта су рекли други

Министар спорта Мимс Дејвис: „С пуним правом смо вечерас поносни на играче Енглеске - због фантастичног напора и сјајаног резултата - насупрот апсолутно неприхватљивом расистичком понашању. УЕФА мора да спроведе брзу истрагу, а затим предузме чврсте и брзе кораке."

Бивши фудбалер Енгелске Јан Рајт, у узјави за ITV: „Случај ће вероватно доћи до УЕФА, биће кажњени новчано и онда ћемо опет имати исту ситуацију - овде или негде другде у Европи. То их неће зауставити."

Бивши фудбалер Енглеске Џо Кол, такође за ITV: „Морамо да обратимо више пажње на овај проблем. Као држава морамо да будемо пример. Ово је неприхватљиво и играчи Енглеске не треба да трпе тако нешто".

Бивши енглески играл одбране Дени Милс за BBC Радио 5: „Рахим Стерлинг је претпрео доста увреда публике, па зашто не би смео да прослави на овај начин? Једне недеље желимо да играчи покажу страст и емоције, а следеће их критикујемо због реакције коју имају када их неко злоставља током целе утакмице".

Прочитајте ОВДЕ на ком је Србија месту на УЕФИНОЈ листи, није шала.

Извор: BBC news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Делије певају нову песму "УЕФА мафија - Косово је Србија".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА