Најновије

ЖАРКОВИЋ: И у случају бојкота Вучић може да обезбеди легитимитет избора! (ВИДЕО)

Главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић је изјавио у Новом дану да ће највероватниије парламентарни избори бити одржани у редовном термину, док извршни директор Цесида Бојан Клачар сматра да евентуални бојкот избора никоме не одговара.

Драгољуб Жарковић (Фото: Јутјуб)

Жарковић верује да ће се у Србији наћи довољно странака које ће учествовати на изборима и да велики број "малих" или новоформираних видеће шансу да се, у случају бојкота избора, лако "дочепају" цензуса.

"Мислим да (Александар) Вучић може да обезбеди легитимитет избора. Он у свом већинском саставу има четири, пет странака па оне могу појединачно да изађу", сматра Жарковић.

Одлука Вучића о изборима, додаје Жарковић, зависи пре свега од ситуације у вези са Косовом.

"Он не зна кад ће морати опет да седне на преговоре и шта ће до тог тренутка да буде саопштено и како то може да буде одраз на унутрашњеполитичку ситуацију. Други разлог који је јако важан је да сви објективни параметри показују да је дошло до радикалног пада у односу на пројекције БДП-а. Обећања да ће да повећава плате и пензије тешко да ће моћи са растом ако буде испод два одсто", истиче Жарковић.

Истиче да истраживања показују да око 19,8 одсто грађана јесте у опозицији, али не знају за коју партију да гласају.

"То је сад питање сазревања фронта опозиционих партија. Мислим да немају реалну снагу да се брзо формирају као неки играчи који би могли да поведу довољан број грађана да у овом тренутку смањи Вучићеву власт, не верујем да могу да га победе кад год избори да буду, још он има полуге моћи у својим рукама", сматра Жарковић.

Он каже да је очигледно да Вучић Савез за Србију не доживљава као опозицију већ као "групу хушкача", као и да Вучић хомогенизује своје бирачко тело најављујући митинге који ће да засене Србију.

"Он ће да изведе између 100.000 и 150.000 у Новом Саду и Београду да би показао како је ова 'шака јада' од 10.000 до 15.000 колико се окупи у Београду. Он у суштини конфротира те две групације", рекао је Жарковић.

Клачар: Бојкот избора никоме не одговара

Извршни директор Цесида Бојан Клачар сматра да су односи власти и опозиције данас отприлике на нивоу као почетком деведесетих година прошлог века.

"Ровови су ископани, ми смо буквално у некој фази у којој би требало опет да се власт и опозиција нађу за неким округлим столом", каже Клачар.

Он каже да Српска напредна странка (СНС), у жељи да задржи врло високе рејтинге, користи различита средства и ресурсе да одржи неку врсту тензије.

"СНС да би задржао толику популарност мора да има тензију која је стална. С друге стране имамо одређен број незадовољних и, ако говоримо о политичарима, фрустрираних странака и организација због чињенице да седам година, од доласка Вучића на власт, не постоји артикулација опозиционих бирача. И сад, заправо, кад погледамо протесте ми пре можемо да говоримо о великом броју незадовољних, а не нужно опозиционих гласача који се налазе на улици", сматра Клачар.

Додаје да је добра вест за опозицију да је број незадовољних људи мање-више константан.

"То су људи који ће, чак и ако се ништа не деси из ових протеста, остати опозициони бирачи јер они нису спремни у овом моменту да гласају за Александра Вучића", каже Клачар.

Према мишљењу Клачара, важан фактор кад је реч о одлуци да ли ће бити ванредних избора у јуну јесте стратегија у вези са локалним изборима који су следеће године.

"Тада може да се води једна кампања. Не верујем да СНС може да буде угрожена на локалним изборима, али опозиција, уз срећан расплет околности и проблеме које СНС има у неким општинама, ако би могли да освоје власт у 10, 15 до 20 општина није нешто што је занемарљиво за снагу напредњака", оцењује Клачар.

Коментаришући изјаве да избора неће бити на јесен, Клачар каже да је то вероватно зато што је нелогично јер би у том случају били непосредно пред редовне и наглашава да се досад парламентарни избори никад нису одржавали у јуну.

Говорећи о захтеву опозиције пред најављени митинг 13. априла у Београду, Клачар каже да је, кад се лествице поставе тако високо, тешко одлучити шта радити 14. априла кад се ти захтеви не испуне.

"Не очекујем ништа спектакуларно, верујем да ће бити велики број људи, много већи него на уобичајеним протестима. Али не очекујем да ће у политичком смислу било шта да се промени", каже он.

Клачар додаје да није оптимиста да ће власт и опозиција сести да се договоре у вези са изборним условима, али да у контексту бојкота који никоме не одговара можда буде више посредних уступака током године како би се опозиција ипак појавила на редовним изборима.

Три су разлога за одржавање ванредних избора у јуну, као што су и три разлога за њихово одржавање у редовном термину идуће године. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА