Најновије

ХОЛИ, НАЈРАДОСНИЈИ ИНДИЈСКИ ПРАЗНИК: Шта значи и зашто га славе? (ВИДЕО)

Холи - фестивал позитивно обојених емоција, обележава се сваке године у марту, након пуног месеца, према хинду календару.

Фестивал Холи у Индији (Фото: Јутјуб)

Након обележавања Светског дана среће и доласка пролећа уследио је и први пун месец у Индији, а за становнике широм ове велике земље то значи - Холи. Дан после пуног месеца се у готово сваком ћошку Индије обележава једним од највећих хинду празника ком се приписују различита значења, али се сва своде на игру, плес и ширење позитивне енергије. Холи је фестивал боја - главна карактеристика празника је прскање водом и јарким бојама. Празник датира још из времена пре Христа, а некада се звао Холика. Назив је добио од бога Кришне, реинкарнације бога Вишнуа. Према предању, Кришна је из шале сеоске девојчице поливао водом и бојама, па отуда потиче и обичај ком се сви подједнако радују.

Шта све представља Холи?

Победу доброг над злом - подразумева спаљивање и уништавање демонке по имену Холика. Холика је, према веровању, сестра злог краља Хирањкашипуа. Због тога се уочи самог дана празника на улицама пали велика логорска ватра, са портретом Холике у средини, за коју мушкарци данима пре тога спремају дрва. Ово се означава још и као “мали Холи”.  

Празник удатих жена - којим се прославља и призива срећан брак и породично благостање.

Захвалност за успешну сезону жетве – Пролећни фестивал 

Фестивал љубави - због тога што велича породицу и што су се некада на овај празник уговарали бракови. Овај дан породице проводе заједно, уз храну, пиће, боје, музику и плес. Највеће дешавање током празника је у градовима Матура и Вриндава у индијској држави Утар Прадеш, на неколико сати од Њу Делхија. Верује се да је ова регија место на ком је рођен и одрастао Кришна. Ипак, празнично расположење одржава се и на другим местима широм Индије, а нека од њих имају и неке специфичније обичаје.

10 различитих Холи обичаја

Барсана, Утар Прадеш: Холи са штаповима

Недељу дана пре „главног” дана празника одржава се такозвани Латмар Холи, у селима Барсана и Нандгаон, у близини Матуре. Обичај је да жене туку мушкарце штаповима. Идеја обичаја је да све буде забавно, међутим, тамна страна овог обичаја је злостављање жена, које врше мушкарци пљачкајући их, понижавајући вулгарним гестикулацијама и чак сексуално злостављајући - како би залужили батине. Изражено је узнемиравање жена које нису локално становништво, па се женама туристима не саветује да током празника долазе самостално.

Матура и Вриндава, Утар Прадеш: Традиционални Холи

У централним одредиштима празника, храмовима градова Матура и Вриндава, са дочекивањем празника се почиње већ са последњим даном зиме, што је 40 дана пре главног дана Холија. У Матури се недељу дана пре главног дана празника одржава реномирана представа у част рођења Кришне - Кришна Јанмаштами. Спектакуларни призори су и у Вриндави - јутро пре Холија започиње гађањем бојама, а четири дана пре тога се у раним јутарњим часовима (око 4х пута за редом) баца цвеће. Овде, на дан Холија, свештеници у храму Шри Банке Бихари свечано припремају традиционално пиће - бханг - са канабисом. 

Шантиникетан, Западни Бенгал: Културни Холи

Прослављање Холија као пролећног фестивала (Басанта Утсав), у Шантиникетану, започео је нобеловац Рабиндрант Тагоре. Инспирисан бојама он је од овог празника направио годишњи спектакл на Вишва Барати универзитету. Студенти у то име облаче се у пролећне боје и припремају богат културни програм за посетиоце, који укључује и плес уз Тагореве песме. Пролећна струја празника заузела је своје место у бенгалској култури и историји, обележава се дан раније у односу на главни дан празника и атрактиван је туристима.

Пурулија, Западни Бенгал: Народни Холи

Тродневно славље у стилу локалног фолклора одвија се непосредно пред и током главног дана Холија у округу Пурулија, Западног Бенгала. Ако сте у пролазу, овде можете запевати и заиграти са локалним становништвом на улицама и уживати у јединственом културном наслеђу кроз различите видове локалне уметности, а ту спадају Чау плес, традиционалне народне песме - Дарбари Јхумур, Натуа плес и локалну музику (Баул сонгс). Оно што овај локални тродневни церемонијал чини још аутентичнијим јесте то што је за његову организацију заслужно локално становништво, како би допринело одрживости своје заједнице.

Упознајте ОВДЕ једину земљу на свету у којој нема змија!

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Фестивал Холи у Индији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА