Најновије

ПРАВИ СЕ НОВИ БЛОК ПРОТИВ АМЕРИКЕ: ЕУ се окреће према истоку?

Дан после париског сусрета ЕУ - Кина назире се (не)очекивана сарадња двеју економских сила. Неке европске престонице у продору Истока виде опасност од кинеске хегемоније.

ЕУ и САД (Илустрација: Pixabay)

Одлука да се посета Француској кинеског председника Си Ђинпинга прошири на "европски формат" његовим сусретом с политичком тројком са Старог континента, открила је нову страну бриселске дипломатије. Циљ је да се у свету бар мало поврате мултилатерализам и равнотежа, где би Европска унија и Пекинг требало да буду ближи партнери.

Враћање колико-толико реда у светски поредак подразумева блок против америчког унилатерализма непредвидивог Доналда Трампа. Била је то, истовремено, и прилика за демонстрирање "европског јединства", тројке у којој су били Емануел Макрон, Ангела Меркел и Жан-Клод Јункер, наспрам Ђинпинга, што се у последње време тако мало виђало.

ЕУ, Француска, Немачка и Кина су се у Јелисејској палати сагласиле да је између Пекинга и европских земаља потребно уравнотеженије партнерство. На овом својеврсном малом светском самиту није директно поменут амерички председник Доналд Трамп, али је јасно да две силе, Европа и Кина, траже начин како да бар делимично поврате поремећене комерцијалне, а онда и сваке друге односе у свету.

У Свечаној сали Јелисеја, председници Француске, Немачке, Европске комисије и Кине су тражили начине како да њихово партнерство буде узајамно, у ситуацији када се ствара "Нови пут свиле", где неке европске престонице, попут Париза, виде опасност од кинеске хегемоније. Зато су Европљани од кинеског госта затражили реципрочну корист у овом пројекту.

На овом сусрету је истакнуто да, истина, има разлика, али и да се напредује ка њиховом превазилажењу, све у корист борбе против унилатерализма. Све четворо су се сложили и да у том смислу треба модернизовати рад светских организација, као што су УН, СТО, Г-20.

Прилика за даље помаке биће следећи самит ЕУ - Кина, који ће бити одржан 9. априла у Бриселу.

Као један од знакова добре воље, током посете Си Ђинпинга Паризу потписан је споразум о кинеској куповини чак 300 авиона типа "ербас", чија је укупна каталошка вредност 35 милијарди долара.

На последњем скупу лидера из Европске уније, осим "брегзита", тема је било присуство Кине у Европи. Управо тих дана Пекинг је у свој пројекат "Појас и пут" званично прикључио и Италију. Тако се ЕУ нашала у незгодној ситуацији. Са једне стране је видљива офанзива са Истока и жеља бар неких европских земаља за сарадњом која је довела до тога да се Кина прогласи "стратешким партнером", а са друге је страх од кинеске доминације, која наступа са огромним средствима.

Који авиони су спасили Башара ел Асада, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЕУ се окреће Кини

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА