Најновије

ШОКАНТНА ТВРДЊА АДВОКАТА ПРЕЛЕВИЋА: “Ако би Вучић све Србе превео у ислам бунило би се између 10 и 20 одсто”

Реално је очекивати да полиција почне да хапси лидере опозиције у случају грађанске непослушности, сматра адвокат Владимир Гајић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Његов колега Божо Прелевић процењује да председник државе Александар Вучић није глуп политичар и да до хапшења Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића или Вука Јеремића неће доћи у случају евентуалне блокаде аутопута која је најављена уколико сви представници власти, од председника државе, премијера до председнице Скупштине до 13. априла не поднесу оставке.

Председник државе је на недавне опозиционе најаве грађанске непослушности рекао да ће држава кажњавати све оне који буду посегли за противзаконитим поступцима, попут блокаде путева или упада у приватне компаније или јавне установе.

Владимир Гајић каже да ће режим своју власт бранити свим средствима и да смо тек у почетној фази.

– Они се суздржавају. То је као када мазите успаваног тигра, који би волео да неког закоље али је обамро од седатива. Они се понашају како Милошевић у последњој фази. Све је могуће. Да ли ће да ухапси грађане који евентуално блокирају неку саобраћајницу је ствар политичке воље оног ко о свему одлучује. Он је најавио да хоће. Ми на све то рачунамо. И нико се тога не плаши. Али плаши мечку решетом – наводи Гајић.

Упитан о реакцији грађана, односно да ли би после тога протести добили на снази и масовности, он одговара да претпоставља да би грађани због тога протестовали.

Адвокат Божо Прелевић подсећа да је историја показала да кад неког ухапсите од њега направите жртву па му скоче симпатије.

– Мислим да Вучић неће да хапси. Вучић није глуп човек и није глуп политичар. Мислим да јако добро влада технологијом власти. Он зна шта је Милошевић добио хапшењем Вука Драшковића. У суштини само већи проблем. Ништа друго. Не верујем да ће се то десити. Ако се то буде десило то значи да не само да немате опозицију у парламенту неко је имате у затвору. Он би то већ урадио да је глуп. Али мислим да покушава да види да ли ће протести изгубити на снази по природи ствари – сматра Прелевић. Како додаје, реално је очекивати да опозиција зато буде сатанизована путем медија, а на разне начине и дезинформацијама ће власт покушати да сузбије ентузијазам грађана.

На питање колико ће грађанима да смета евентуално хапшење лидера опозиције он каже: “Мислим да ако би Вучић све Србе превео у ислам да би се бунило између 10 и 20 одсто. Ја тако мислим о куражи Србије да гледа на себе“, указује Прелевић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да би свуда у свету полиција реаговала у случају блокаде аутопута после упозорења и извесног периода толеранције.

– Видимо да у Паризу за много мање ствари од блокаде полиција реагује врло драстично и протом не гледа да ли се ради о политичким лидерима или неком другом. Тако да верујем да ће наша полиција наћи механизам да делује вишеслојно односно да прво покуша да реши ситуацију на други начин. Али али ако не буде могла или ако дуго буде потрајао процес блокаде, вероватно ће да интервенише као свуда у свету – каже Анђелковић. На питање о реакцији грађана, он наводи пример упада грађана у зграду РТС-а, на шта је, како каже, реакција била негативна за опозицију.

– Кад би полиција брутално деловала без икаквог основа то би изазвало симпатије јавности. Али ако полиција неко време чека и упозорава и на крају реагује блокаду јер угрожава велики број грађана не верујем да ће реакција бити бурна – закључује Анђелковић.

Посланички имунитет није заштита

Доста се ових дана полемисало о посланичком имунитету који има лидер Двери Бошко Обрадовић и који и најављује разне облике грађанске непослушности. Владимир Гајић каже да имунитет није никаква заштита уколико режим реши да га ухапси. „Не могу да га ухапсе без скидања имунитета. Могу да га лише слободе ако га затекну у вршењу неког кривичног дела па да му после укину имунитет. Посланички имунитет није никакав препрека и заштита. Могу да закажу седницу Административног одбора и да га му укину имунитет док си рекао кекс“, објашњава Гајић.

Амери не искључују могућност првог нуклеарног напада јер би нарушиле поверење савезника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прелевић: Власт мање боли да ухапси студенте него Бошка Обрадовића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА