Најновије

ПОГЛЕДАЈТЕ ЛИСТУ НАЈМОЋНИЈИХ ЗЕМАЉА СВЕТА: Највеће изненађење - Србија и Ирак!

Према најновијој ранг листи, САД су задржале место најмоћније земље на свету у 2019. години, а у стопу је прате Русија и Кина.

Срби (Фото: Јутјуб)

Ранг листа "US News and World Report” разматра политичке и финансијске утицаје једне земље, као и њене међународне савезе, снагу њене војске и како она делује као међународни лидер, а према њој Србија се налази на 52. месту.

"US News and World Report” описује САД као "доминантну економску и војну силу на свету" и земљу која има велики културни утицај на свет због тога што се њена популарна култура испољава у књигама, филмовима, музици и ТВ емисијама широм света. 

Наводи се и да су политичке одлуке председника Доналда Трампа "изазвале питања широм света, укључујући и најближе савезнике, о будућем курсу земље на глобалној сцени". 

Русија се описује као највећа светска земља по копненој маси и која дели границу са више од десет земаља, а велика моћ те земље објашњава се економским растом који долази од резерви нафте и угља, и нагласком на војсци. 

Кина има највеће светско становништво и другу највећу светску економију, а како се наводи у извештају, доживела је брз економски развој, иако милиони људи још живе испод границе сиромаштва. 

На четвртом и петом месту су Немачка и Велика Британија, а затим следе Француска, Јапан, Израел и Саудијска Арабија. 

Првих девет земаља су исто биле рангиране и прошле године, док је овога пута у топ 10 ушла Јужна Кореја уместо Уједињених Арапских Емирата. 

Највеће изненађење на листи је Ирак, земља која је уништена ратовима и терористичким нападима, а који се прошле године није налазио међу 80 рангираних, а сада је на високом 19. месту. 

Иако је у односу на прошлу годину Србија пала једно место, она се налази на 52. позицији и далеко је моћнија од других држава региона. 

Испод Србије на овој листи су НАТО чланице Румунија (70), Мађарска (71), Бугарска (73), Хрватска на 75. позицији и Словенија на 78. месту, преноси Блиц. 

Како се наводи, данас је Србија парламентарна демократија, а Светска банка је класификује као земљу средњег дохотка са економијом која прелази из доминације државног сектора у тржишни модел.

Погледајте ОВДЕ ко је Берни Сандерс, амерички сенатор и кандидат за председника САД.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Маневри Војске Србије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА