Најновије

КРВАВО У ГАЗИ: 40.000 Палестинаца нагрнуло на границу са Израелом, војска одговорила бојевом муницијом! Двоје погинуло, више од 200 рањено!

Десетине хиљада Палестинаца окупиле су се у Појасу Газе на годишњицу протеста против окупације и обележавања 'Дана земље'.

Хаос у Гази (Фото: Јутјуб)

Двојица Палестинаца су убијена, а 240 их је повређено када су израелске снаге у суботу отвориле ватру током протеста поводом палестинског Дана земље у Појасу Газе.

У саопштењу Министарства здравства Палестине наводи се да су источно од града Газе убијени 17-годишњи Нидал Саqр и 20-годишњи Јихад Саад, док је још 46 демонстраната задобило повреде од бојеве муниције, пренела је Анадолија.

Више од 170 је погођено сузавцем, а међу повређенима 13 је у тешком здравственом стању. 

Десетине хиљаде Палестинаца окупиле су се данас у близини тампон зоне између Појаса Газе и Израела како би учествовале на масовном скупу поводом прве годишњице протеста против окупације и обележавања 43. годишњице Дана земље, када је 1976. године погинуло шест особа током демонстрација због одузимања арапске земље у Галилеји. 

Израелци распоредили тенкове 

Уочи суботњих скупова израелска војска је распоредила бројне тенкове и оклопна возила дуж тампон зоне са Појасом Газе. 

У четвртак израелски премијер Бењамин Нетанијаху наводно је наложио војци да се припреми за могућност опсежне кампање у Појасу Газе. 

Скоро 270 палестинских демонстраната убијено је од стране израелских снага од марта прошле године, када су Палестинци почели да одржавају протесте дуж тампон зоне између Појаса Газе и Израела. 

Демонстранти траже да се палестинским избеглицама омогући да се врате у своје домове у историјској Палестини из којих су протерани 1948. године како би се створио простор за нову државу Израел.

Одржавају се и протестне шетње у знак сећања на Палестинце, убијене 1976. године на протестима против експанзије Израела на палестинску територију.

На бројним скуповима осуђује се политика насељавања палестинске територије од Израела, наглашавајући да Дан земље треба подсетити међународну заједницу на њихову одговорност када је у питању Палестина.

Палестинци сматрају да је одговорност међународне заједнице и заштита права палестинског народа, оснивање независне државе Палестине и повратак палестинских избеглица у домовину.

Такође, захтевају окончање 12-годишње блокаде Појаса Газе, која је уништила економију приморске енклаве. 

Од 1993. године, Израел је удвостручио број досељеника на Западну обалу. Више од пола милиона Израелаца живи на окупираној палестинској територији. Четрдесет посто Западне обале налази се под израелском контролом. Зид раздвајања дуг 78 километара, који је Израел нелегално саградио, раздваја више од 850.000 Палестинаца.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Русија стварно напасти Финску.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА