Најновије

ПОЗНАТИ ЗАПАДНИ ПОЛИТИЧКИ ТЕОРЕТИЧАР: Бомбардовање грешка, као и независност Косова

Бомбардовање је била политичка грешка и није требало казнити једну земљу која то није заслужила, као што сам одувек подвлачио и да је независност Косова грешка, рекао је политички теоретичар Серђо Романо.

Бомбардовање 1999. (Фото: Јутјуб)

"И у једном и у другом случају биле су занемарене неке друге могућности", истакао је италијански писац, новинар, историчар и колумниста у интервјуу за "Вечерње новости".

Романо, који ће у јулу напунити 90 година, напомиње да Србија, међутим, када је у питању политика, не треба да гради своју будућност на носталгији.

"Србија данас има један пут испред себе, а то је улазак у ЕУ, и чини се да је то најбоље, а могуће решење, без много сећања на прошлост. Треба ићи напред и гледати у будућност, која мора бити позитивна за земљу", сматра Романо.

Он, такође, додаје да се сада ни САД, а ни Европа не могу вратити у прошлост и признати да су погрешили.

"Независно Косово се не може више расплести, међутим, треба све учинити да се створи клима заједничког живота на том простору. Жртвовање треба да буде обострано и уверен сам да ће оног дана када Србија постане чланица ЕУ, имати један поуздан глас у тој унији и бити земља са ауторитетом", каже Романо, који сматра да ће Србија као чланица ЕУ имати више ауторитета и у односу према Косову.

Наводећи да разуме пријатељство Србије са Русијом, Романо истиче да је одувек био противник оне политике која је имала предзнак антируска, као и саме политике НАТО.

"Када помињете Русију и НАТО, писао сам више пута како је политика НАТО негативна, штетна. НАТО није политички савез, он је политичко-војни савез који је служио и служи за припремање и вођење ратова", каже Романо.

Како су прошли протести у Београду, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Италијан на Косову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА