Најновије

ПРИШТИНСКИ ЗЕРИ: Русија се снажно вратила на Балкан! Милијардама рубаља покушава да заустави...

Портал приштинског листа Зери тврди да Русија троши милијарде рубаља у балканским државама, покушавајући да заустави њихово чланство у ЕУ и НАТО.

Косово (Фото: Јутјуб)

Наводи се да и амерички стручњаци упозоравају да Русија жели да, изазове насилни сукоб између Београда и Приштине не би ли дискредитовала нови државни пројекат у Европи и збунила САД и НАТО у регионалним споровима.

Русија се снажно вратила у балканске земље и у ту сврху Кремљ троши милијарде рубаља у Црној Гори, Македонији, Албанији, Србији, на подручју Косова и Грчкој. 

Тврди се да је Русија 2016. покушала да организује државни удар у Црној Гори, планирајући тада убиство премијера Мила ДЈукановића да спречи његов улазак у НАТО. 

Прошле године је, тврди се такође, покушала да блокира решавање питања имена између Грчке и Македоније, знајући да ће решење резултирати чланством у Северноатлантском савезу. 

Заменик тзв. косовског министра одбране Бурим Рамадани за Зери каже да "непријатељски утицај Русије", углавном кроз хибридно и асиметрично ратовање, стално расте на Балкану уопште. 

Додао је да Албанци уопште, без обзира на земљу пребивалишта, представљају "зид непријатељског руског утицаја". 

"То се свакако односи на већ дефинисану традицију, као и на веома јасну оријентацију Албанаца према евроатлантским интеграцијама", тврди Рамадани. 

"Дакле, поред Албаније, Албанци су били одлучујући у чланству Црне Горе и Северне Македоније у НАТО-у. Тако су се Албанци до сада придружили трима балканским државама у НАТО-у. Четврта држава треба да буде Косово", рекао је Рамадани. 

Према његовим речима, из ове неспорне чињенице јасно је да су Косово и Албанија имунији, како каже, на руски непријатељски утицај, "али то само по себи не омета мешавину Русије у нашим друштвима". 

Заменик министра одбране тзв. Косова такође говори о руском "вету" против трансформације Косовских безбедносних снага у војску Косова годинама. 

"Потпуно је неспорно да је одбијање посланика косовских Срба да гласају о уставним промнама КБС било под директним утицајем Русије", навео је. 

Такође, професор америчких међународних односа Алон Бен-Меир тврди за Зери да је "Србија најосетљивија на утицај Русије у односуна било коју другу балканску државу". 

"Србија је најосетљивија на руски утицај него било која друга балканска држава, а Москва ће наставити да користи сваку полугу која је на располагању да спречи улазак Србије у ЕУ", каже Бен-Меир. 

Степен утицаја Русије на земље Балкана разликује се, каже он, у зависности од историјске, религиозне и геополитичке реалности на терену. 

Он тврди да Русија има геостратешки интерес за западни Балкан, као и за медитеранске земље, будући да Балкан посебно нуди добру прилику за Русију да предузме комбинацију политичких и економских мера за угрожавање геостратешких интереса ЕУ. 

Бен-Меир наводи два основна разлога због којих се Русија интересује за балканске државе: 

Први је тај јер регија Западног Балкана има стратешки значај као транзитна рута за руски плин а, друго су, наводи, словенски корени и православље уз традиционалне културне и традиционалне вредности које Москва жели да сачува. 

Он тврди да Русија има све намере да искористи нејединство балканских земаља да постану чланице ЕУ. 

"Неки покушавају да балансирају своје билатералне односе са Русијом и ЕУ са Србијом, други, као што је Косово и Македонија су транспарентније у потрази за европеизације у процесу придруживања", каже амерички стручњак за међународне односе. 

Давид Л. Филипс, амерички стручњак за спољну политику, каже да Русија настоји да прошири свој, како је рекао, "злоћудни утицај широм Балкана". 

Говорећи о руском присуству у Србији, Филипс тврди да је руска хуманитарна база у Нишу "заиста шпијунски центар за земље у региону". 

"Русија је продала софистицирано оружје Србији, укључујући МИГ борбене авионе и тешка оклопна возила. Она жели да изазове насилни сукоб између Србије и Косова како би дискредитовала косовски пројекат и збунила САД и НАТО у регионалним споровима", рекао је Филипс за Зери. 

Он тврди да је Русија за то мотивисана непријатељством према Сједињеним Државама и жељом да се ограничи продор евроатлантских институција и вредности на западном Балкану. 

Додао је да Европска унија, са својим демократским, прогресивним вредностима, представља егзистенцијалну претњу ауторитаризму и кампањама руског малигног утицаја у циљу наношења штете демократијама. 

"Србија је овлашћена од Русије у региону. Обе земље покушавају да подрију напоре Косова да стекну веће глобално признање. Заједнички напори Русије и Србије на самиту ИНТЕРПОЛ-а у Дубаију показују како Русија и Србија координирају своје поступке на штету Косова", навео је Филипс.

Прочитајте ОВДЕ каква је то груба уцена стигла из Сарајева а реч је о Додику.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија: Тзв. Косово је легло криминала и црна рупа САД-а и НАТО пакта, Бондстил управља Балканом!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА