Најновије

СНАЈПЕРСКА ПУШКА “ФЛОМАСТЕР”: КБП из Туле развија роботизовани нишан за перспективно оружје

Конструктори чувеног КБП из Туле су покренули пројекат развоја система аутоматског нишањења и гађања за ракетне снајперске пушке наредне генерације. Пројекат је добио и своје кодно име „Фломастер“.

Снајпер (Фото: РИА)

Како преноси руски интернет портал topwar.ru, ради се о даљинском аутономном комплексу навођења и гађања. Он је намењен за аутоматско нишањење практично на било ком типу стрељачког наоружања. У оквиру комплекса „Фломастер“ улази процесор за управљање и мотори редуктори вертикалног и хоризонталног нишањења. У овом случају команде се шаљу на основу слике коју пројектује опто-електроника комплекса, преко које се открива и прати циљ. На овај начин је опто-електронски систем задужен за одређивање координата циља и формулисање општег правца нишањења, где мотори-редуктори померају цев пушке у позицију захвата циља у односу на вертикалну и хоризонталну осу.

У овом моменту аутономни комплекс навођења и нишањења „Фломастер“ се налази у фази развојне идеје. После израде његовог првог прототипа, развојни инжењери КБП ће кренути у веома сложен процес његовог тестирања на адекватним снајперским пушкама. Тестови ће се одржавати у условима нормалне и ограничене оптичке видљивости. Радиће се и у различитим климатским условима који ће подразумевати температурни опсег од -50 до +60 степени Целзијуса.

Аутоматизовани комплекс нишањења и гађања „Фломастер“ се специјално развија за употребу на реактивним (ракетним) снајперским пушкама великог калибра, и представља практично роботизовани систем

Предвиђено је да основно оружје са овим нишаном (мисли се на снајперску пушку) буде великог калибра. У оптицају је пушка која ће користити муницију у кал. 12,7 или 14,5 мм. Ову муницију ће одликовати увећана снага и ефективни домет. Она ће имати задатак да по овим параметрима превазиђе савремене аналоге. У складу са тим, трзај оружја приликом гађања ће бити прекомеран, тако да ће је тешко контролисати и веома утренирани и искусни снајперисти.

Ефективни домет метка и до 7 хиљада метара

Стручњаци су закључили да ће оваквом типу оружја бити неопходан роботизовани комплекс аутоматског нишањења и гађања. Према првим проценама стручњака из КБП, овакав метак ће на устима цеви развијати почетну брзину која је већа од 1000 м/сек., док ће њен ефективни домет достизати даљине и до 7,000 метара. На растојањима и до 2,000 метара панцирно-запаљиви метак испаљен из ове пушке ће моћи да онеспособи непријатељску лакооклопљену борбену технику.

Последње тенденције на светском тржишту наоружања говоре да се интензивно развија компонента која је везана за роботизовану технику које ће употребљавати практично сви видови и родови унутар војске. За ваздухопловство су развијени беспилотни ударни дронови, док се у морнарици све више појављују безпосадне подморнице и површински бродови. У оклопно-механизованим јединицама ћемо ускоро видети и роботизоване основне борбене тенкове без посаде. Ракетна снајперска пушка са аутоматским комплексом нишањења и гађања, може постати први модел роботизованог оружје копнене војске, јединица за специјалне операција ССО и генерално спецназа.

Руси ће куповати наше ракетне системе и дронове! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трејлер за филм о српском снајперисти у Донбасу-Декију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА