Најновије

ЈЕВРЕЈИ ПОДРЖАЛИ МИЛА: Ево како су га наградили (ВИДЕО)

Председавајући Европске јеврејске асоцијације рабин Менахим Марголин уручио је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу Европску награду Краљ Давид.

Јевреји подржали Мила (Фото: Јутјуб)

Ђукановић је рекао да му је учињена велика част позивом да посети Европску јеврејску асоцијацију, у којој се помно сагледава садашњост и промишља будућност Европе и свет.

Он је у обраћању након доделе награде рекао да је то доживео као признање свим грађанима Црне Горе, као јединој земљи у којој није било ратних разарања после распада Југославије.

"Посебну част сте указали мојој земљи, и мени лично, додељивањем Европске награде Краљ Давид као првом добитнику њеног специјалног новог издања. То сам доживио као изузетно признање свим нашим грађанима који су допринели да мултиетничка Црна Гора буде једина република у којој није било ратних сукоба и ратних разарања у време крвавог распада Југославије. Захваљујући томе успели смо пре непуних 13 година да на демократском референдуму, по највишим европским стандардима, обновимо државу и поново добијемо међународно признање," истакао је Ђукановић.

Подсетио је да је Црна Гора кратко након обнове независности постала чланица НАТО и кандидат за чланство у Европској унији.

"Постали смо и водећа економија у региону, и једна од престижних туристичких дестинација. Црну Гору страни партнери данас називају успешном европском причом и сидром стабилности Западног Балкана. Страни партнери данас Црну Гору називају земљом добрих вести, сидром стабилности Балкана, успешном европском причом", рекао је Ђукановић.

Подсјећајући да је Црна Гора од 2011. године богатија за прву Јеврејску заједницу у нашој дугој историји, Ђукановић је рекао да Јевреји имају пуну аутономију у регулисању верских и националних односа.

У Црну Гору, како је рекао, долазе Јевреји из целог света, туристи из Израела, док се од прошле године први пут у Црној Гори прославља Ханука.

"У плану је изградња прве синагоге у Црној Гори. Веома смо поносни што се Црна Гора препознаје као сигурно место за припаднике свих нација и религије, посебно у време јачања десничарских покрета у Европи и свету и нескривеног антисемитизма од којег нису имуне ни најразвијеније демократије", најавио је Ђукановић.

Била би, како је рекао, највећа грешка сматрати да је антисемитизам опасност само за Јевреје, пренео је РТЦГ.

"То је опасност за Европу и њене суштинске вредности. То је цивилизацијско питање савременог човечанства и његове будућности. Ми смо мала земља са великом надом да заједно можемо помоћи у изградњи бољег света", поручио је Ђукановић.

Како БиХ диже зид на граници са Србијом, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мило ухваћен у лажи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА