Најновије

МОГУ ДА ИЗРУЧЕ ТАДИЋА, НИКОЛИЋА И КОШТУНИЦУ ЗА ПАЉЕЊЕ АМБАСАДЕ: Да ли је договор са САД уставан?

Српска радикална странка поднела је Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности Закона о потврђивању уговора између Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу, рекао је данас председник те странке Војислав Шешељ.

Паљење амбасаде САД (Фото: Јутјуб)

Лидер СРС је новинарима у Скупштини Србије рекао да се у том уговору,који је Скупштина недавно ратификовала, између осталог, оспорава одредба по којој се изручење може одбити ако кривично гоњење или извршење санкција није могуће због застарелости према закону земље молиље и образложио да таква формулација ствара правну несигурност.

Шешељ је скренуо пажњу да је у овом уговору, чије су одредбе реципрочне, најспорнија његова ретроактивна примена и на кривична дела извршена пре ступања Уговора на снагу.

"То се односи на сва дела извршена од када две државе постоје као суверене земље, што значи да могу тражити изручења учињена и у прошлом и претпрошлом веку", каже Шешељ.

Међутим, он указује да је у уговор ушала и одредба којом је прописано да Владе обе државе могу да одбију захтеве за изручење за кривична дела извршена пре 1. јануара 2005. на основу дискреционог мишљења.

Шешељ сматра да се овим Уговором Србија ставља у неравноправан положај и додаје да ако Уговор остане на снази онда САД могу затражити изручење Бориса Тадића, Војислава Коштунице и Томислава Николића за паљење америчке Амбасаде, јер су, како каже, они одлучили да се амбасада засује камењем.

Како је навео, ускоро наступа и застарелост у случају браће Битићи, у којем, каже, може бити реч о обичном убиству, али никако о ратном злочину.

"Та убиства су се догодила након што су ратна дејства престала и потписан Кумановски споразум. Не може бити говора о ратном злочину", рекао је Шешељ и додао да се то може третирати као убиства страних држављана.

Истиче да СРС није против тога да се такви случајеви расветле и додаје да се та убиства могу процесуирати само пред српским судовима.

"Уосталом, док се у САД не осуде актери бомбардовања Србије, зашто би било коме судили због убиства три америчка држављанина, поготову ако су из криминалног миљеа и који су дошли у Србију да убијају српски народ", казао је Шешељ.

Упитан да прокоментарише расправу Ненада Чанка и Сергеја Трифуновића, Шешељ је казао да га не чуди и да су њих двојица исти, као и да се "слаже са свим што је о Трифуновићу рекао Чанак и са свим што је о Чанку рекао Трифуновић".

Како је Пуповац запретио Хрватима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Паљење амбасаде САД у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА