Најновије

НИ СРПСКЕ КОСТИ НЕ ОСТАЈУ НА КОСМЕТУ: Људи селе гробове својих преминулих

Срби расељени са Косова и Метохије се све чешће одлучују да ексхумирају посмртне остатке својих рођака и сахране их у централној Србији или Црној Гори, пишу Вечерње новости.

Гробље у Пећи (Фото: Јутјуб)

Власник продавнице погребне опреме из Косовске Митровице чији су иницијали З.Р, који већ готово 20 година обавља услуге ексхумације и преноса посмртних остатака у централну Србију, изјавио је да годишње буде неколико десетина оваквих захтева, пишу Вечерње новости.

- Углавном деца преносе тела родитеља, посебно у случају када је један од родитеља упокојен на Космету, а други у централној Србији, где је породица избегла - рекао је он и нагласио да су посебно потресни захтеви родитеља који желе да преселе посмртне остатке своје деце.

Лист наводи да је проблем преношења посмртних остатака Срба сахрањених на гробљима на Космету актуелизован када је током протеклих Задушница на православном гробљу у Приштини уочено више празних гробних места.

Приштински парох Саша Митровић упозорио је тада вернике да све масовније ексхумације и преношење покојника у централну Србију нису у духу православља.

Он је Србе са Космета позвао да то не чине, јер је, како је нагласио, жеља покојника да почивају тамо где су преминули, а посебно што је реч о светој косовској земљи.

Албанци на Косову и Метохији најчешће до 1999. године нису подизали споменике својим потомцима, већ су сроднике сахрањивали само уз симболичне ознаке, а последњих година су, међутим, почели да праве гламурозне споменике.

Ова појава се, како наводе Новости, тумачи као означавање територије и стварање континуитета док се српска гробља редовно уништавају.

Постоји и незванично сазнање да монопол за изградњу надгробних споменика на Косову и Метохији држи једна америчка компанија.

Како се патриотизам забрањује у школама, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новоси/СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Порушена српска гробља на Космету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА