Најновије

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ О ПРИШТИНСКОЈ ПЛАТФОРМИ! Завршена седница Савета за националну безбедност, Србија ће одговорити на шиптарске претње

Седница Савета за националну безбедност, коју је сазвао председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалога којом су Срби стављени у најтежи положај још од 2011. године, почела је нешто после 8.30 сати и завршена је пре пола сата.

Вучић и Брнабић (Фото: Јутјуб)

Састанку су присуствовали премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић,министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је јучерашња приштинска платформа ставила Србију у најтежи положај још од 2011. године. "Одлука власти у Приштини ставила је Србију у најтежи положај још од 2011. када су Албанци уз помоћ западних партнера уклесали границу на Јарињу и Брњаку", рекао је Ђурић у четвртак увече.

Косовски парламент је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су "границе Косова недодорљиве", односно да то значи "очување Косова од 17. фебруара 2008.", када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово.

За Београд је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, била знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања и то у границама које је сама одредила на територији Републике Србије.

Председник Вучић је недавно, на Минхенском форуму, рекао да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо - платформа против дијалога.

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић, надомак Председништва, транспарентом позвао је српске власти на заустављање дијалога с "вођама ОВК".

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

Премијерка најављује одмерену и одговорну реакцију Београда

Након седнице Савета за националну безбедност, премијерка Ана Брнабић је поручила да ће одговор Београда на усвајање платформе за дијалог у Приштини бити одмерен и одговоран. Србија ће, истиче, заштитити интересе Срба на Космету.

Седница Савета за националну безбедност је јутрос одржана на Андрићевом венцу, а сазвао ју је председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалог.

Премијерка Ана Брнабић, која је присуствовала седници, рекла је да ће реакција Србије бити одмерена.

"Пазићемо на нашу реакцију, анализирати све њене аспекте. Реакција ће бити одговорна, али ћемо у сваком трентуку заштитити интерес Србије и свих наших грађана", истакла је Ана Брнабић.

Премијерка је најавила да ће се у недељу она, председник Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић састати са патријархом Иринејом и Синодом, како би разговарали о целој ситуацији јер је јасно да је дијалог прекинут.

Шешељ открио ко стоји иза нове провокације Приштине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Селаковић: Вучићев одговор биће одговоран и чврст

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА