Најновије

Трка за ничију земљу на Арктику

Важност Арктика и Северног пловног пута је толика да се већ узима као готова ствар да ће „ледени пут” бити Блиски исток 21. века. Руси имају изреку да их три ствари спашавају пропасти: војска, морнарица и зима. И у случају Арктика ослањање на те три компоненте им је омогућило да брже и даље искораче у освајању ледених пространстава у односу на друге државе које су такође сада заинтересоване за ову територију и водени пролаз.

Путин на Арктику (Фото: kremli.ru)


Док се друге државе које излазе на Севeрни ледени океан нису никако, или бар не интензивно, бавиле освајањем неприступачне ничије земље, Русија је то радила веома приљежно и континуирано. Упркос недостатку новца, званична Москва деценијама није прекидала истраживања на Арктику, и то у више праваца.

С једне стране је то било откривање залиха енергената: процењује се да се у троуглу који чине Северни пол и полуострва Кола и Чукотка налази око 10 милијарди тона нафте и гаса. С друге стране, непрекидно су се обављала истраживања простора: тла и услова за постављање база и опстанак људских постава и њихове безбедности. У међувремену је направљено десетине ледоломаца на атомски погон, чиме су Руси загосподарили овим леденим путевима. Паралелно је ишло и развијање система оружја које је примењиво у тим условима, а уз повлачење политичких потеза, Руси су на прагу тога да, ако већ нису – освоје Арктик.

Материјализација тог освајања остварена је још 2007. године, када је трочлани тим са подморнице „Мир” заронио у ледену воду и побио руску заставу у тло на дну мора. Путин је тада примио посаду у Кремљу и том приликом је изговорено да је Русија „овим чином освојила Арктик”. У памћењу су остале урезане и слике Путина и министра одбране Сергеја Шојгуа који су у мају 2017. године посетили арктички архипелаг, који обухвата острва на којима је руска војска изградила писту и тада је радила на отварању сталне базе.

Како топљење арктичког леда сваке године чини доступнијим подморска налазишта енергената, тако Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка улазе у све оштрију борбу за стицање надлежности у Северном леденом океану. Али, упоредо се отвара и пловни пут који хиљадама километара скраћује путању трговачких и путничких брода и у засенак баца Панамски и Суецки канал.

Прекјуче је руски дневник „Известија” објавио да Русија узима под заштиту Северни морски пут и да је влада сачинила правила пловидбе страних војних бродова њиме. Позивајући се на документ, наведено је да страна држава треба да пошаље обавештење о проласку својих бродова северним путем 45 дана пре његовог почетка. У документу се тражи да се наведе име војног брода, циљ, траса и време пловидбе, као и основни параметри: носивост, дужина, ширина и карактеристике енергетског блока. На крају треба да се наведе и војно звање и име капетана брода. „Спутњик” је пренео да ће се појавити и захтев да на броду буду и руски водичи. У случају потешкоћа са ледом управо ће руски ледоломци пратити стране бродове, наведено је у тексту. Лист додаје да су бродови обавезни да чувају животну средину, а у случају хаварије или погоршања временских услова, команда треба да пошаље саопштење оближњој руској луци или војној бази.

И у погледу броја ледоломаца видљива је диспропорција у степену заинтересованости за ово подручје под ледом: руски извори наводе да поседују десетине ледоломаца, док амерички подаци из 2017. кажу да Руси имају 41 ледоломац и да се граде нови. И руски и амерички извори су сагласни у томе да САД имају – два ледоломца.

Иако свесни тога да су их Руси претекли у освајању Арктика, представници САД су више пута саопштавали да Северни морски пут треба да буде саобраћајна артерија, откривена за цео свет. Због тога САД оспоравају право околним државама да успостављају правила арктичке пловидбе, а то право не признају ни Канади.

Непун месец дана раније „Волстрит џорнал” је писао да америчка морнарица намерава да ојача позиције на Арктику и да одговори на „прекомерна истраживања Русије и Кине у региону”. САД намеравају да пошаљу своје трупе на острво Адак, које се налази у близини Русије, на коме се раније налазила њихова база и да разместе бродове и извиђачке авионе.

Сукоб је предвидео и сам руски министар одбране упозоравајући на могуће конфликте на Арктику, док су немачки медији скретали пажњу на чињеницу да би, у случају доласка америчких бродова на Арктик, пре свега у територијалне воде на које претендује Русије, могло да дође до сличних инцидената попут оног у Керчком мореузу, када су украјински бродови заплењени, а морнари ухапшени.

Руска војска добила седам нових хеликоптера, "Ноћни ловац" креће у напад. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА