Најновије

ПОСЛЕ ВЕШАЛА ПРАВЕ СЕ И СПИСКОВИ: Ного позива - поименце побројати извршитеље који...

Свако ко је изашао на протесте претходних недеља широм Србије, изашао је зато што је незадовољан стањем у Србији и зато што је притиснут проблемима. Да ли су то мале плате и пензије, катастрофално правосуђе и велика неправда, отворена пљачка од стране државе, банака, извршитеља, или је разлог чињеница да су му најмилији отишли широм света у потрази за послом и нормалнијим животом.

Срђан Ного (Фото: HelmCast)

Пише: Срђан Ного, народни посланик

Људи су притиснути висином инфостана, порезима, акцизама, казнама, немогућности враћања кредита (нарочито екстремне пљачке путем кредита индексираног у швајцарским францима), немогућности да обезбеде квалитетно здравствено лечење, ерозијом образовног система, уништавањем ресурса од којих им зависи живот, као што је уништавање река изградњом мини хидроелектрана... Као држава и народ уби нас криминал, корупција и издаја на највишем нивоу. Сваки од 4,5 милиона грађана који се још увек нису прикључили протестима, су такође притиснути истим овим проблемима. Свима нама је потребно да се ти проблеми реше, и то што хитније, као и да они који су кршили закон и чинили неправду одговарају. Зато морамо учинити побројане проблеме видљивијим, а протесте конкретнијим. Свако од нас треба да понесе транспарент на коме би истакао проблеме који га притискају и за које захтева да се реше.

Такође, и они који још не учествују у протестима могу своје захтеве за решавање проблема да истакну на друштвеним мрежама – Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму. Нама не треба никакав Уговор са народом, и сличне форе, где нам се даје понуда која је пре свега фокусирана на гостовању опозиције на медијима, нама треба решавање проблема и промена система који нас пљачка и уништава. Уместо некаквих понуда, ми тражимо одговор на наш захтев да се реше проблеми који нас притискају и због којих шетамо, и од политичара тражимо одговор како виде решење тих проблема, и у ком року, као и давање чврстих гаранција за испуњење. Не пролази варијанта обећавам, верујте ми на реч, већ реалне и чврсте писане гаранције за сваку конкретно дефинисану ствар, унапред потписана и оверена јавно објављења и свима доступна оставка у случају непоштовања програма и рокова, као и пуна морална, материјална и кривична одговорност. У том правцу треба и конкретизовати протесте.

Улазимо у пети месец протеста и време је да будемо конкретнији. Замислите да смо се упутили испред седишта коморе извршитеља, са поименице побројаним извршитељима и њиховим кривичним делима. Или да смо ишли пред Народну банку са захтевом да се спрече банке у отимању од грађана и привреде, или пред зграду Врховног касационог суда, са конкретним илустрацијама катастрофалног стања у правосуђу и поименице побројаним судијама и тужиоцима, са захтевима да се коначно суди по закону, или да смо отишли на Стару планину и решили проблем са минихидроелектранама.

Тако се мењају ствари, јер би шрафови који држе систем попустили пред притисцима десетине хиљада демонстраната и извлачењем на светло дана њиховог лика и дела. Тако би се протести конкретизовали и привукле нове масе људи који сада остају код куће. Тако мењамо систем и враћамо државу у своје руке. А то је циљ. Да се промени систем, а не да он остаје исти а да се прерасподеле међусобни талови. Зато позивам све вас који учествујете у протестима широм Србије да понесете транспаренте са захтевима који вас тиште и именујете оне који крше закон и чине неправду поименце. Позивам и све оне на друштвеним мрежама да поделе проблеме који их притискају и именују све оне који чине неправду и кривична дела. То су разлози наших протеста, то су наши захтеви политичарима и то је пут ка конкретизацији протеста. 

O новом нападу на аеродром у Сирији читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мрежни рат против Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА