Најновије

ВЕЧЕРАС СУ ОДРЖАНИ МАСОВНИ ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ: Преко 50 градова на ногама! Ево шта је народ поручио Вучићу (ФОТО/ВИДЕО)

Грађански протести "1 од 5 милиона" који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављени су и завршени вечерас у неколико градова и општина.

Протест у Ужицу (Фото: Јутјуб)

Протести су одржани у Крагујевцу, Новом Пазару, Јагодини, Брусу, Смедервској Паланци, Бачкој Паланци, Баточини…, а синоћ су колоне грађана шетале у више од 25 градова.

Јово Бакић говори у Крагујевцу

На грађанском протесту “Један од пет милиона” који се по десети пут одржава у Крагујевцу говоре социолог Јово Бакић, уредница Радија “Златоусти” Гордана Јоцић и уредник “Крагујевачких новина” Мирослав Јовановић.

Окупљање је почело у 18 сати на платоу код Робне куће, а после протестне шетње централним градским улицама говорници су се обратили испред Прве гимназије. Како су пренели локални портали, у шетњи учествује и председник Удружења за заштиту уставности Саво Манојловић.

Трећа срећа у Новом Пазару

Трећа срећа. Тако најкраће може да се каже за вечерашњи протест у Новом Пазару. Организује их најстарија бошњачка партија, СДА Санџака. Ову информацију, пре неколико дана, на конференцији за новинаре, саопштио је лидер те партије Сулејман Угљанин. Он је рекао да су примили позив организатора протеста у Србији “1 од 5 милиона” и позвао Новопазарце да учествују у првој протестној шетњи под називом “За сигурну будућност”. Угљанин је оценио да грађани Санџака имају много више разлога за протесте, посебно Бошњаци који су били жртве отмица убистава и других нерасветљених злочина, и да је “Србија данас сигурна кућа за ратне злочинце, недемократска држава у којој нема равноправности, слободе и владавине права”.

Међутим, организатор протеста “Један од пет милиона” Срђан Марковић изјавио је да их представници СДА нису контактирали у вези са организацијом протеста. Он је радију “Сто плус” рекао да је о организовању протеста у Новом Пазару сазнао из медија, као и за Угљанинову изјаву да су их организатори протеста “Један од пет милиона” позвали.

- Што се тиче нас, групе студената који организују протесте у Београду, могу рећи да нисмо комуницирали ни са ким из СДА Санџака. Прочитао сам и да тај протест у Новом Пазару носи другачије име, а не “Један од пет милиона”. Наравно, свако има право да протестује, али треба направити јасну разлику између грађанских и страначких протеста - навео је Марковић.

“Сто плус” је разговарао са још неколико особа укључених у организацију протеста “Један од пет милиона” у градовима Србије и сви су рекли да нису у контакту са представницима СДА Санџака и да не учествују у организацији протеста у Новом Пазару.

У Брусу говоре Александар Грбић и Лазар Ђуровић

Шести протест “Један од пет милиона” у Брусу почео је у 19 часова, најављено је на фејсбук профилу организатора протеста у том граду. Наведено је да ће се грађанима обратити организатор протеста у том граду Александар Грбић и један од организатора београдског протеста Лазар Ђуровић. Грађани Бруса који се окупљају на протесту “Један од пет милиона” подржавају захтеве београдског протеста, траже да опозиција добије простор у медијима, да се обезбеде фер изборни услови, да се спречи бахатост власти и реваншизам који влада. Међу захтевима је и оставка председника Општине Брус Милутина Јеличића Јутке.

Четврти по реду скуп у Смедеревској Паланци

Како су организатори раније најавили скуп се организује на стандардном месту – крај фонтане.

Говоре Лора Радовановић, наставница енглеског језика и фриленсер Петар Митов, активиста и студент Правног факултета из Београда.


За овај скуп организатори су предвидели и перформанс. Због бројних људи који су напустили Паланку претходних година у потрази за бољим животом, позвали су Паланчане да понесу по ципелу, мајицу или било који предмет неке њима драге особе која је отишла, пријатеља, члана породице, и да их оставе пред вратима, како кажу “оних најодговорнијих за то, а то су општина и наши општинари који познати по спавању на радним местима”.

Бачка Паланка


Јагодина


Баточина

У току су протести у Београду. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест у Ужицу и обраћање Драгана Ђиласа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА