Најновије

ШТА СЕ ДЕСИЛО У ЕВРОПИ: Велике друштвене промене

Основну промену у европским државама, избори за Европски парламент донели су током кампање — грађани су се укључили у политички процес, а свој активизам показали су изласком на гласање.

Европски парламент (Фото: јутјуб)

Професор на универзитету у Портсмуту Волфрам Кајзер, који у Београду борави на позив Института за европске студије, важи за водећег стручњака за историју европских хришћанско-демократских партија. У Београду и Новом Саду одржао је два предавања на ту тему.

 

Када говори о друштвеним променама које су захватиле Европу и изборима за Европски парламент, професор Кајзер тврди да сами резултати европских избора не говоре много о главним променама којих су се неки прибојавали, а други им се надали.

“Радикална десница остварила је значајан успех у појединим државама, као што је Италија, али је исто тако изгубила значајну подршку на северу Европе. Истовремено, неке друге партије, као што су зелени и либерали прошли су добро. Зелени, либерали, народњаци и социјалдемократе заједно су изгубили само петнаестак места у ЕП” – каже Кајзер.

Промена у европским друштвима, према његовим речима, ипак има различите узроке, у зависности од региона.

“Мислим да су последице економске и финансијске кризе у медитеранским државама још јаке, посебно их осећају млади који немају изгледа да пронађу разумно плаћен посао — у том смислу они немају осигурану будућност. Истовремено, у северноевропским државама незапосленост је ниска, млади имају перспективу и оне су окренуте забринутости ка глобалном загревању и климатским променама и брину их реакције ЕУ према том проблему. У источноевропским чланицама ЕУ имате забринутост према националном идентитету и култури и како их заштитити од утицаја повезаних са глобализацијом и ЕУ, а постоји и страх од миграција” – сматра Кајзер.

Ко је наредио акције против Срба на Косову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА