Најновије

ГДЕ СУ ИРАНСКЕ, А ГДЕ РУСКЕ ТРУПЕ У СЕВЕРОЗАПАДНОЈ СИРИЈИ? Ево које градове бране од џихадиста (МАПА/ВИДЕО)

Руске и иранске оружане снаге одиграле су кључну улогу у победама сиријске војске (САА) током осмогодишњег рата. Користећи мноштво војних саветника, руске и иранске оружане снаге снажно су повезане са сиријском војском на неколико фронтова, укључујући провинције Идлиб, Хама, Алепо и Латакија.

Иранске трупе (Фото: Јутјуб)

Распоређивањем оружаних снага Русије и Ирана, било је доста нагађања о томе где су руске, а где иранске трупе тренутно распоређене у северозападној Сирији. Руско војно присуство у северозападној Сирији траје од почетка октобра 2015. године, док су иранске оружане снаге више или мање активне у овом региону од 2014. године. Међутим, несумњиво, руска војска чини огромну већину страних трупа које су се укључиле у сиријску војску у северозападном делу земље.

Руско војно присуство у Сирији

Као што је горе речено, руска војска има велико присуство око демилитаризоване зоне. Разлог овако великог распореда руских трупа је њихов текући споразум са турским оружаним снагама. Споразум из Сочија 17. септембра 2018., између руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана позвао је све стране у северозападној Сирији да поштују 20 километара широку демилитаризовану зоне до првих линија опозиције.

Да ли је овај споразум успео или не, то је за расправу, али је ипак отворио пут турским и руским оружаним снагама да се распореде на фронт дуж демилитаризоване зоне. Посебно, највеће присуство руских трупа протеже се од владиног упоришта Ал-Сукајлабије на северозападу Хаме до прелаза Абу Духур на југоистоку Идлиба.

Иранско војно присуство

За разлику од руске војске, иранске оружане снаге су распоређене у одређеним деловима демилитаризоване зоне где је јако присуство Хезболаха и сиријских паравојних фракција које је обучила ИРГЦ. Највеће иранско војно присуство у северозападној Сирији тренутно је у близини два шиитска града Ал-Захра и Нубл. Иранска војска и њихови савезници помогли су у обуци сиријске фракције Хезболаха, Локалних снага одбране (ЛДФ) и Националних снага одбране (НДФ) у овом региону северозападног Алепа.

Неке друге области са иранским војним присуством су Хезболахови положаји у близини Тал Ал-Ајз прелаза (јужни Алепо), ваздухопловне базе Најраб (јужни Алеп) и Курдских планина (североисточна Латакија). Слично Русима, иранске оружане снаге одржавају солидне односе с турском војском, упркос чињеници да подржавају различите стране у рату.

Путин ужива у Сибиру. Погледајте ОВДЕ шта тамо ради.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израелско бомбардовање иранских трупа на северу Сирије надомак града Алепа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА