Најновије

КО СЕ КУНЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ЖЕЛИ ЊЕН РАСПАД: Нећемо се одрећи првог председника Српске

Закључци Главног одбора Странке Демократске Акције прошлог викенда изазвали негодовање. Вишковић: Они који се куну у БиХ раде све да она нестане и биће кривци ако се распадне.

Република Српска и БиХ (Илустрација: Правда)

Република Српска се неће одрећи првог председника Радована Караџића и закључци које је донео Главни одбор СДА протеклог викенда су обична небулоза и једино служе у дневнополитичким потребама Бакира Изетбеговића да учврсти своју позицију унутар странке, а да СДА постави на боље позиције унутар политике БиХ, порука је политичара из Републике Српске.

Између осталог, у закључцима ГО СДА се захтева од власти у РС да повуку одликовање додељено Радовану Караџићу и измену имена Студентског дома на Палама, названог по првом председнику Српске, и поздравља одлука Уставног суда БиХ да прогласи неуставним обележавање 9. јануара. Такође, се истиче како је "обавеза власти РС да поштују Устав БиХ, спроводе одлуке Уставног суда, и поштују међународну и европску конвенцију".

Председник Владе РС Радован Вишковић оценио је да закључци Главног одбора СДА, који се углавном баве РС и недавна одлука Уставног суда, којом се оспорава 9. јануар не воде ка помирењу у БиХ, и да је све темпирано због формирања власти на нивоу заједничких институција.

Он каже да изгледа да је једино РС стало до БиХ и да је једино она жели са дејтонским надлежностима.

- Они који се куну у БиХ раде све да нестане. Ми им желимо сву срећу на том путу, али морају бити свесни да ће, уколико се ова земља распадне, они бити кривци, а не Република Српска - рекао је Вишковић.

Коментаришући одлуке Главног одбора СДА, који у једном закључку наводи да је пресудом Радовну Караџићу "потврђена истина о геноцидном пројекту", он је навео да је оптужба или жеља СДА јасна, али да нема никакво утемљење "ни у праву, ни у закону ни у нормалном разуму".

- Заиста је тешко коментарисати нешто што се граничи са нечим што није нормално - истакао је Вишковић. Према његовим речима, они то сад темеље на основу пресуде Караџићу, која је пресуда појединцу и није колективна српском народу и Републици Српској.

- Мислим да је лоше то што раде из ФБиХ и одлука Уставног суда БиХ од пре неколико дана, сада закључци Главног одбора СДА не воде ка помирењу у БиХ - сматра Вишковић.

Председавајући Клуба посланика СНСД у ПД Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су закључци ГО СДА низ небулоза, с обзиром на чињеницу да СДА није одступила од својих милитантних политичких циљева и елемената из "Исламске декларације" и нема право да држи лекције и улази у оно што су надлежности РС.

- СДА не може институцијама РС да држи лекцију, и да би најбоље било да се они погледају у огледало и кажу када ће променити своју политику према Србима - каже Кошарац.

Говорећи о закључку ГО СДА, којим се од власти у Српској тражи да повуку одликовање првом председнику Српске Радовану Караџићу, Сташа Кошарац је рекао да је улога првог председника РС врло изражена и значајна, када је у питању Република Српска и од тих принципа и ставова свакако неће одступити

Како је Србија ослободила од одговорности највеће светске злочинце, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Завет Републици Српској

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА