Најновије

НАЈБОЉИ ПИШТОЉ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Неизоставан у домаћим филмовима (ВИДЕО)

У многим сценама домаћих ратних филмова и серија се појављује пиштољ без кга је наша кинематографија скоро незамислива.

Валтер П38 (Фото: Јутјуб)

Наравно, ради се о светски чувеном Валтеру П38, који је имао борбену и службену употребу широм света, а често је био и један од главних филмских реквизита.

Валтер П38 (нем. Walther P38) је полуаутоматски пиштољ калибра 9мм Парабелум/Лугер, развијен у Немачкој пред почетак Другог светског рата. То је био стандардно службено оружје немачке војске и полиције, након што је у наоружању заменио знаменити Лугер, а користио се на свим фронтовима у Европи и Северној Африци. Током рата је био цењен као трофејно оружје, те се нашао у наоружању бројних формација.

У наоружање Западне Немачке је поново уведен 1963 под именом П1 и користио се све до 2004 када је коначно замењен пиштољем Хеклер и Кох УСП.

Развој

Прва тестирања су обављена 1938, а серијска производња је започета средином 1940. Циљ развоја П38 је био да се пронађе економичнија замена за Лугер П08, који се показао као ефикасан, али превише скуп за масовну производњу. Иако је Валтер крајем 1940. званично усвојен као нови стандардни полуатоматски пиштољ у наоружањЕ Вермахта, популарни Лугер П08 није у потпуности повучен из борбене употребе и производње све до завршетка Другог светског рата 1945.

Капацитет пиштоља Валтер П38 је био 8 метака, као и код његовог претходника Лугера. После Другог светског рата је настављена производња овог модела под новом ознаком П1, који се користио у Западној Немачкој. Постепено је повлачен из употребе до 2004. године када га је заменио модел П8.

Уместо зглобастог затварача, Валтер П38 је имао окретни затварач и задржану цев, која је данас стандард у свим јачим калибрима модерних пиштоља. После пуцња, затварач заједно са цеви креће уназад до мале кочнице пред самим оквиром. Тада цев стаје док се затварач и даље креће уназад до избацивача чауре. При повратку према цеви, затварач у ходу гура метак у цев са којом се после малог кружног покрета жљебом спаја. Корице рукохвата су направљене од бакелита.

Поред свега, Валтер П38 је био први пиштољ са индикатором за метак у цеви те осигурачем који је дозвољавао отпуштање опруге ударне игле без опасности опаљења метка у цеви. Ово је омогућило да се пиштољ без опасности може носити са метком у цеви, те да је при потреби истовремено спреман за коришћење. Овакве новине тог доба су данашњи стандард за оружје у службеној употреби те су омогућиле дуготрајну употребу овог пиштоља.[2]

Пиштољ Валтер П38 је касније послужио и као основа за развој популарног италијанског пиштоља Берета 92.

Службена употреба

 Трећи Рајх
 Западна Немачка
 Аустрија
 ФНР Југославија
 НДХ
 Мађарска
 Италија
 Француска
 Финска
 Норвешка
 Северни Вијетнам
 Пакистан
 Јужноафричка Република
 Португал
 Шведска
 СССР
 Чад
 Чиле

Борбена употреба

Шпански грађански рат
Други светски рат
Грчки грађански рат
Вијетнамски рат
Португалски колонијални рат
Грађански рат у Сирији

Техничке карактеристике

Тежина: 800 кг
Дужина: 216 мм
Дужина цеви: 125 мм
Калибар: 9x19 мм
Врста операције: кратки трзај
Начин дејства: појединачни
Брзина зрна: 365 м/с
Макс. еф. домет: 50-100 м
Одвојиви магацин: 8 ком.
Нишан: механички фиксни

Ове ствари о домаћим филмовима можда нисте знали

Валтер П38 је, као што смо већ напоменули, један од главних реквизита у домаћим ратним и акционим филмовима и серијама. Он је једноставно неизоставан детаљ свих југословенских партизанских филмова, у којима је приказано како партизани отимају од немаца овај велики трофеј, што је у реалности заиста био.

Међутим, мало људи је обраћало пажњу на неке кратке моменте у нашим филмовима, у којима се користи Валтер П38. Рецим, у више момената у филму и серији '’Отписани'’, глумац током сцене борбе пуца из Валтера П38, па му је већ кроз неколико секунди у рукама Лугер П08.

Да су '’Отписани'’ школски пример за грешке сценариста, говори и чињеница да се радња догађа 1941. године, када Вермахт није био снабдевен овим моделом пиштоља у то време.

Нису само '’Отписани'’ пример тога, већ је то била пракса и у многим другим домаћим филмовима.

Последњи случај '’превременог коришћења'’ Валтера П38 у односу на време радње филма је забележен у хиту Драгана Бјелогрлића '’Сенке над Балканом'’. Радња филма је смештена у двадесете године прошлог века, а у сцени сукоба македонских сепаратиста и полиције се користи П38 из 1938. године.

О митраљезу чији звук је пратио распад Југославије можете прочитати и погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА