Најновије

РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО! ХАФТАРОВА ВОЈСКА НА 11 КИЛОМЕТАРА ОД ТРИПОЛИЈА: Наоружани митраљезима и забарикадирани, чекају прилику за коначан...

Снаге опозиционе Либијске националне армије (ЛНА) Калифе Хафтара налазе се на око 11 километара од центра престонице Триполија, где су се забарикадирали челичним контејнерима и камионетима са митраљезима.

Либија (Фото: Јутјуб)

Становници Триполија кажу да су чули спорадичну пуцњаву на ободима града, док авиони прелећу изнад града.

Болнице у Триполију и околини пријавиле су да је у борбама у престоници Либије погинуло 47 људи, а 181 је рањено, саопштила је јуче Светска здравствена организација (СЗО).

Портпарол СЗО-а Тарик Јашаревић изјавио је да су већина жртава борци са обе зараћене стране, али да међу њима има и доктора и других цивила.

Из СЗО упозоравају да би нова ескалација сукоба у Либији могла да доведе до несташице медицинских залиха.

У Либији су од прошле седмице обновљени сукоби када је Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље и центра Триполија, у коме контролу има међународно призната влада предвођена Фајезом Сарајем.

Сарај је узвратио "новом Гадафију", како Хафтара називају његови противници, операцијом "Вулкан гнева", ради одбране престонице Либије.

Од пада 2011. бившег лидера Либије Муамера Гадафија, земља је ушла у нестабилности са две супростављене администрације и низом оружаних група које се боре за власт и контролу над нафтним пољима.

Од лета 2014. године политички је подељена на две владе - самопроглашену на истоку земље, под контролом Калифе Хафтара (75), и међународно признату владу, са седиштем у Триполију, с премијером Фајезом Сарајем.

Прочитајте ОВДЕ паклену исповест Србина из Триполија.

Извор: Курир/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА