Најновије

АМЕРИЧКИ КАЛИБАР И ПЕРФЕКТНА СРПСКА ИЗРАДА: Револвер М83 (ВИДЕО)

До 1983. године Србија и Југославија су од краткоцевног оружја производиле само пиштоље, док су револвери долазили из увоза, углавном из САД.

М83 (Фото: Јутјуб)

Након више деценија производње пиштоља, пушака и митраљеза у крагујевачкој фабрици оружја Црвена Застава (данас Zastava Arms) је 1983. године произведен први српски револвер М83.

М83, дејствује једноструком или двоструком акцијом, односно запињањем ударача руком, а затим повлачењем обарача или једноставним повлачењем обарача до краја, када се ударач сам креће уназад и у одређеном тренутку, сам крене напред и активира капислу метка. Револвер нема кочницу. Свако повлачење обарача, ако је добош напуњен, довешће до опаљења. Нишани су фиксни. Предњи је постављен на шини, вентилирајућој, изнад цеви, а задњи је урезан у раму.

Калибар овог револвера је 357 магнум. Интересантна чињеница за ове револвере је да они могу да користе муницију калибра 38 специјал, али револвери који су израђени за муницију калибра 38 специјал не могу да користе муницију калибра 357 магнум због јачег пуњења '’трипетседмице'’. Зато наш М83 може да користи обе врсте метка. Једноставно речено, амерички калибар 357 магнум је унапређени 38 специјал, који је израђен специјално за полицију због своје способности да плорије лим на аутомобилу.

Техничке карактеристике

Тежина: 1,200 кг
Дужина: 4 инча/6 инча
Калибар: 357 магнум/38 специјал
Врста операције: гас
Начин дејства: једноструко/двоструко
Макс. еф. домет: 100 м
Одвојиви магацин: добош од 6 ком.
Нишан: механички

Какво је стање у Кашмиру, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА