Најновије

МИСТЕРИЈА ОД КОЈЕ СЕ ТРЕСЕ СВЕТ: Стара Америка се ближи крају, какве Сједињене Државе ће се појавити? Ево шта се дешава

Раније сви на свету хтели су да буду као Сједињене Америчке Државе. Иако делом и због ефикасне пропаганде, амерички сан је био жив и заробио је умове и срца људи. Чак се Совјетски Савез, са својим сателитима у источној Европи, на крају распао углавном због чињенице што су грађани често сањали: “Али ми би, да смо у Америци…”. И не само грађани. Чак су и власти себи поставиле наизглед добар циљ: “Сустићи и престићи ту фамозну Америку”. Али сада се пред целим светом тај се сан разбија у прах и пепео. Расплинуо се с репортажама о америчким бескућницима и са снимцима из некада индустријског мегалополиса Детроита.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Сада су за кратко време пала два авиона истог типа – Boing 737 MAX 8. Наравно, корпорација Боинг не признаје своју кривицу у инциденту. Чини се да више размишљају о изгубљеној добити него о животима стотина људи. Да, авиони различитих произвођача се руше, али тако  два слична инцидента су велики ударац за имиџ Америке, која је под Трампом опет требало да постане велика.

С чисто финансијске тачке гледишта, Си Ен Ен је потврдио да је након пада Boinga 737 MAX у Етиопији тржишна вредност корпорације Боинга пала за 40 милијарди долара, а само су овог месеца цене деоница Боинга пале за готово 18 одсто. Уведена је привремена забрана летова модела Boinga 737 MAX у Европској унији, Канади, Украјини, Аустралији, Кини, Русији, Сингапуру, Етиопији, Јужној Кореји, као и ваздушним превозницима Aeromexico, Cayman Airways, Comair и Aerolíneas Argentinas.

Открило се да овај модел има проблема са софтвером, што је довело до познате катастрофе. Али то је само један модел, а не цела линија Боинга. Ипак, Кинези су одлучили да купе око 300 авиона европске компаније Аирбус, док Иранци преговарају куповину руских Сухој Суперџет 100.

Боинг је саопштио да је прошле године продаја износила више од 100 милијарди долара и познато је да је реч о снажној индустријској авионској компанији. До данас у свету послује 12 000 Боингових авиона, што представља око 75% светске флоте. Па зашто су цене деоница пале, а вредност компаније смањена? Према речима стручњака, цела ствар је у флуктуацијама шпекулативне марже.

Савремени капитализам је диктатура финансијских шпекуланата чији је циљ да напуне властите џепове кроз замршено и нејасно тржиште вредносних папира и не занима их добробит економије. Случај Боинга доказује да шпекуланти на берзи у Њујорку  делују изван, невезано за стварну ситуацију. Из тога се може закључити да је берза престала да буде прави алат за одређивање цена и поставља се питање коме је потребна?

У време предизборне кампање Трамп је обећао да ће се борити против финансијске олигархије. Људи су му веровали. Коначно, долази из реалног сектора, у његовом случају грађевинског, који је стварао и америчку средњу класу. Тај сектор је данас без икаквог утицаја на политику.

То се види из његовог обећања да ће у велике инфраструктурне радове уложити 1000 милијарди долара. Савезна влада је заједно с државама, локалном заједницом и предузетницима требала да покрене радове какви се у Америци још нису видели.

План је био изградња путева, мостова, железница, вијадукта, тунела, школа, вртића, болница, обнова урбаног центра и још пуно тога. Све је остало пуко обећање. Нити један једини долар није издвојен за најамбициознији план оживљавања Америке.

Све више људи широм света почињу да сумњају да нешто са злогласном “ефикасношћу” у Сједињеним Државама није у реду. Да, ни вредности “демократије” више не сјаје као некад. Ако се медији у борби против непожељних земаља и њихових вођа спусте на морално дно, поричући очите чињенице и обмањујући цели свет, то је за Вашингтон “слобода говора”. Али чак и западни новинари истичу да су снимци о хемијском нападу у Сирији фалсификат.

Међутим, ако Бела кућа то призна, мораћете се извинити за Томахавке које је лансирала на арапску земљу.

И је ли могуће говорити о култури поштовања људских права, ако се људи с различитим политичким ставовима, с другачијим ставовима, с алтернативним мишљењем о одређеном питању суочавају с нападима, узнемиравањем и постају отпадници?

Узмимо, на пример, ситуацију око Венецуеле, земље којој је претила америчка инвазија, иако је Трамп обећао да ће окончати старе и неће започињати нове ратове. Према Трампу и његовом саветнику за националну безбедност Болтону се сви они који се не придруже санкцијама против Каракаса “понашају погрешно” и заслужују казну, готово исту као и декларисани “непријатељ народа” Николас Мадуро.

Русија је прва санкционисана због отворене подршке “комунистичком режиму”, толико “комунистичком” да од 1999. није национализовао или отео ни једну једину приватну кампању, осим што је ресурсе земље ставио у државно власништво. Нафту у првом реду, али и злато и друге вредне руде. Ипак, оне који стварно помажу Венецуели треба казнити, а Каракас ће добити мало америчке помоћи коју  ће платити властитим новцем. Такав је барем био план, срећом осујећен. Барем за сада.

Што се тиче колапса “америчког сна”, “америчке демократије”, “америчке цивилизације”, може се, наравно, расправљати. Али се нехотице јавља једна паралела.

Совјетски Савез је раније неким земљама у одређеној мери био мерило, узор. Међутим, та моћна држава је уништена. Укључујући и због обожавања Сједињених Држава од стране маса у “комунистичком царству”.

Али последице распада Совјетског Савеза нису биле катастрофалне само за њега. Трагедија је погодила готово половину планете, када је једноставно дошао нови свет са својим новим стварностима.

Тешко је предвидети последице могућег слома Сједињених Држава у садашњем облику. Јасно је само да ће колапс Америке одјекнути и погодити бројне земље далеко изван америчких граница. Осим тога, САД неће нигде нестати, само ће овај државни ентитет заменити ново чудовиште, које ће, измењено, исто бити спремно да због неслагања уништи друге земље.

У једном тренутку, када је у току била америчка изборна кампања 2016. године, Хилари Клинтон је у односу на “црну овцу” Трампа изгледала као отеловљење зла. У то време је Хилари Клинтон била отеловљење континуитета политике Вашингтона, а Трамп је био “непознат”. Сада можемо видети да се с доласком Трампа понашање Сједињених Држава није променило.

Штавише, раскинуо је ирански нуклеарни споразум, признао Јерусалим за главни град ционистичког ентитета, јуче је признао израелску анексију Голана и даље повећава буџет Пентагона, пропорционално и амерички дуг.

Трговински рат против Кине је на колена бацио америчке пољопривреднике, сектор који се у економској науци још увек зове “примарним”. Ништа за то, финансијски сектор шпекулативних услуга, који је по правилу терцијарни, наставља да расте и профитира.

Можда је Трамп ипак човек промена? Неки верују да се, на пример, садашњи амерички председник у Венецуели само претвара да жели да ојача хегемонију Вашингтона. Заправо, неки стручњаци кажу да му тамо и није потребна победа, већ гласан пораз, тако да Трамп може изјавити да његова земља више не може бити “одговорна за цели свет”. Али, ова претпоставка, осим што ју је тешко аргументовати, за Венецуелу не значи ништа. Земља трпи у сваком случају, који год био мотив Трампа.

Једнако трпе Иранци, Палестинци, Сиријци, Курди које ће сутра издати, а с новом Афричком доктрином Трампа се одједном види пораст насиља у земљама у којима стабилност гарантују САД и Француска.

Трамп никако да оде из Сирије, која је једнако тешко морала да се носи с Обамином и сада с новом администрацијом. “Старе” и “нове” америчке политичке снаге Дамаску не значе ништа. Осим тога, Израел сада довлачи војску на граничне прелазе на окупираном Голану, јер је  Нетањаху добио гаранцију да ће га вечни савезник штитити у сваком случају.

У том смислу, одговор на питање хоће ли свету лакнути са другачијом Америком, оне која ће се појавити на рушевинама садашње, није лако дати.

Украјински авантуризам у Црном мору ризикује увлачење НАТО-а у сукоб с Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА