Најновије

МУСЛИМАНКА ИЛАН ОМАР РАЗБИЈА АМЕРИКУ! Републиканци и Трамп не могу да је смисле због овога (ВИДЕО)

Демократска конгресменка Илан Омар каже да неће ћутати након што се суочила са низом критика због њене изјаве о терористичком нападу 9/11. Била је на мети и председника САД Доналда Трампа који је на на Твитеру, уз снимак који се састоји од њеног говора и хаотичних сцена терористичког напада из 2001, написао “никада нећемо заборавити“.

Демократска конгресменка исламске вере Илан Омар (Фото: Јутјуб)

“Неки људи су урадили нешто“, рекла је она, а на снимку њене речи пресецају снимци авиона који ударају у две куле и људи који беже из грађевина. Републиканци су је оптужили за унижавање напада, али су демократе устале у њену одбрану, наводећи да су њене речи извучене из контекста и оптужујући Трампа да иницира насиље против ње и муслимана, преноси Би-Би-Си.

Ко је Илан Омар?

Илан Омар добила је место у Когресу после избора у новембру. Тада је постала једна од прве две жене исламске вере која је изабрана за амерички Конгрес. Њена породица је пореклом из Сомалије, у САД су дошли као избеглице. Прва је конгресменка која носи хиџаб. Упркос томе што је релативно нова у Вашингтону, није први пут да пуни новинске наслове. Оптужена је за антисемитизам због коментара око Израела и про-израеслких лобиста. Након што је “укорена“ прошлог месеца, укључујући и од стране демократа, извинила се.

Узбуна је настала и због недавног појављивања плаката на којима су на горњем делу приказане куле близнакиње, уз речи “никада заборавити”. На доњем делу је фотографија Илан Омар уз речи: “Ја сам доказ – већ сте заборавили”. Прошле недеље полиција је ухапсила 55-годишњег мушкарца из Њујорка који је наводно назвао њен кабинет и претио јој смрћу назвавши је терористкињом.

“Неки људи су урадили нешто” изговорила је 23. марта у говору пред Саветом за америчко-исламске односе (ЦАИР). У двадесетоминутном говору говорила је о проблемима који погађају заједницу као што је исламофобија и о недавном нападу на џамије на Новом Зеланду. Део који је и председнику САД запао за око је онај у којем говори о односу према америчким муслиманима након напада 11. септембра.

- Ово је истина. Предуго смо живели уз нелагоду грађана друге класе и, искрено, уморна сам од тога. Сваки муслиман у овој држави требало би да је уморан од тога. ЦАИР је основан након 9/11 јер су увидели да су неки људи урадили нешто и да је свако од нас на путу да изгуби приступ грађанским слободама - навела је она.

Након што је “Вашингтон пост” потом објавио да је ЦАИР основан заправо 1994. године, портпарол Илан Омар рекао је да је она направила лапсус и да је хтела заправо да каже да се величина организације удвостручила након напада.

Њен говор у центар пажње доспео је 9. априла када је снимак на свом Твитер налогу поделио Ден Креншоу из редова републиканаца. Тада је навео да је оно што је изговорила “невероватно“. Конзервативни медији, укључујући “Фокс њуз“, почели су потом да се све више баве тиме, преноси Би-Би-Си. Рона Мекденијел, шефица Републиканског националног комитета, описала је конгресменку као “антиамериканку“.

- Илан Омар није само антисемита, она је антиамериканка. Скоро 3.000 Американаца изгубило је своје животе због исламских терориста 11. септембра, ипак Омар наводи да су “неки људи урадили нешто“. Демократски лидери треба да осуде њен безобзиран приказ непоштовања - навела је она.

Илан Омар одговорила је да су неки од коменатара “опасан подстрек с обзиром на претње смрћу које добија”, а своје речи упоредила је и са једним говором бившег америчког председника Џорџа Буша.

- Људи који су срушили ове зграде чуће нас све ускоро - рекао је тада Буш.

- Да ли је то Буш умањивао терористчки напад? Шта ако је он муслиман - навела је Илан Омар.

На насловници “Њујорк поста” објављеног у четвртак приказане су “близнакиње” у пламену уз речи “Ево га нешто твоје”.

Рекације на насловницу су биле подељене. Неки су је хвалили, док се другима није свидео начин на који је лист одговорио политичарки. Онда је у петак председник Доналд Трамп објавио снимак. Снимак је пинован и налази се на првом месту његових објава на Твитеру. Подељен је десетине хиљада пута. Многи корисници друштвених мрежа користе хаштаг “Уз Илан сам”. Међу онима који су јој пружили подршку су и будући председнички кандидати Елизабет Ворен и Берни Сандерс.

- Илан Омар је снажан и храбар лидер. Неће одступити пред Трамповим расизмом и мржњом, а нећемо ни ми. Одвратни и опасни напади на њу морају да дођу крају.

Сенаторка Кирстен Гилибранд није бранила Омар, али јесте назвала Трампову реторику “одвратном”.

- Као сенаторка која представља жртве 9/11, не могу да прихватим никакво минимизирање бола. Међутим, Трампова опасна реторика против Илан Омар је одвратна - навела је она.

Само један европски језик има своје трагове у Азији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Илан Омар

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА